APPLE U PREGOVORIMA SA GOOGLE-OM: Gemini stiže na iPhone?
Foto: Shutterstock

plan za veštačku inteligenciju budućnosti

APPLE U PREGOVORIMA SA GOOGLE-OM: Gemini stiže na iPhone?

Tech -

Američki tehnološki gigant Apple navodno aktivno pregovara da dovede Google Gemini AI model za pokretanje veštačke inteligencije na iPhone, u opticaju i OpenAI

Predstojeća iOS 18 verzija Apple operativnog sistema za njegove telefone u reklamama je predstavljena kao jedno od najvećih ažuriranja u istoriji softvera za iPhone koje stiže sa funkcijama veštačke inteligencije. Međutim, novi izveštaji sugerišu da bi AI funkcije u proizvodima ove kompanije mogle da budu pokretane mešavinom AI modela „prve i treće strane“, odnosno modelima u Apple vlasništvu i onih u rukama drugih kompanija. Zato Apple razmatra licenciranje Google Gemini AI modela, kao i GPT modela kompanije OpenAI.

Izvršni direktor kompanije Apple Tim Kuk ranije je potvrdio da gigant troši ogromnu količinu vremena i truda na funkcije veštačke inteligencije i da planira da ih objavi svojim kupcima „kasnije ove godine“. Međutim, činjenica je da Apple malo kaska za tehnološkim konkurentima u ovom polju, jer u poslednjih godinu i po dana, kada su oni aktivno razvijali svoje tehnologije, on je uglavnom ćutao po strani.

IT, Apple, IPhone, IT Academy
foto: Promo

U prilog tome sada govori i to što ova velika američka, tehnološka kompanija navodno razmatra da licencira tuđi AI model za pokretanje funkcija veštačke inteligencije na iPhone telefonima koje su zasnovane na oblaku i to kroz partnerstvo sa jednim od najvećih konkurenata – kompanijom Google.

Ukoliko se ovaj dogovor ostvari, Apple svakako ne bi bio prva kompanija koja je koristila Google da obezbedi AI funkcije za svoje uređaje. Ranije ove godine, Samsung je svojim Galaxy S24 telefonima, dodao niz brendiranih Galaxy AI funkcija koje pokreće Google AI tehnologija.

Google, Gemini, chatbot
foto: Shutterstock

Osim Google Gemini AI modela, za Apple je navodno u opticaju i popularni GPT model startap kompanije OpenAI, dok bi njegovi sopstveni modeli navodno mogli da budu zaduženi za pokretanje veštačke inteligencije na uređaju, piše Bloomberg. Potencijalni ugovor između dva dugogodišnja tehnološka giganta, mogao bi da proširi domet Google AI alata na preko dve milijarde iPhone uređaja koje Apple trenutno ima na tržištu.

Međutim, na taj način Apple veštačka inteligencija mogla bi dodatno da zaostaje za konkurentima u budućnosti. Veliki jezički model ove kompanije navodno nosi kodno ime Ajax, ali insajderi već nego vreme tvrde da je on manje napredan od rivalskih, što dodatno učvršćuje navode o pregovorima sa drugim kompanijama.

Izvor: Benchmrk/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track