Huawei je i dalje trn u oku Amerike: Posle sankcija kineskom gigantu idu i korak dalje
Foto: Shutterstock

crna lista na kineske kompanije

Huawei je i dalje trn u oku Amerike: Posle sankcija kineskom gigantu idu i korak dalje

Tech -

Uprkos postojećim sankcijama Huawei napredak u poslednjih godinu dana je veoma primetan, zbog čega SAD razmatraju sankcije za brojne povezane kineske kompanije.

Administracija SAD razmatra da na crnu listu stavi brojne kineske poluprovodničke kompanije povezane sa gigantom Huawei Technologies. Takav potez označio bi još jednu eskalaciju u američkom cilju da ograniči ambicije Pekinga u čip i AI industriji, nakon što se prošle godine dogodio Huawei napredak uprkos već postojećim sankcijama.

Sada administracija američkog predsednika razmatra da sankcioniše čitavu mrežu kompanija povezanih sa njim, u koju spadaju proizvođači čipova i opreme za proizvodnu Qingdao Si’En, SwaySure, Shenzhen Pensun Technology Co, kao i proizvođač memorije ChangXin Memory Technologies Inc.

Huawei
foto: Shutterstock

Ove informacije objavio je Bloomberg pozivajući se na anonimne izvore, tvrdeći pritom da je većina kineskih kompanija koje bi mogle da budu pogođene ranije identifikovana kao: objekti za proizvodnju čipova koje navodno kontroliše Huawei.

Uz to, vlasti SAD vrše pritisak na svoje saveznike uključujući Holandiju, Nemačku, Južnu Koreju i Japan da učine isto, odnosno da dodatno pooštre ograničenja Kini i njenom pristupu poluprovodničkoj tehnologiji. Huawei je jedna od kompanija u srcu ovih dešavanja, s obzirom na to da je jedna od najjačih kineskih kompanija uopšte, preko koje Kina pokušava i da maksimalno smanji zavisnost od zapadne industrije čipova ulažući ogromne količine novca u nju.

Huawei
foto: Shutterstock

Ipak, uopšte nije jasno da li američko Ministarstvo trgovine uopšte ima dokaze koji povezuju kompanije kojima se spremaju sankcije sa gigantom Huawei. SAD imaju pravo da sankcionišu firme koje predstavljaju „opasnost za njihovu nacionalnu bezbednost“, a zvaničnici ne moraju nužno da dokazuju štetne ili nezakonite aktivnosti kompanija u prošlosti.

Upravo pozivanje na rizik po nacionalnu bezbednost bio je glavno opravdanje za sve dosadašnje tehnološke sankcije prema Kini, zbog čega su i njeni zvaničnici više puta reagovali rekavši da takvi navodi nisu utemeljeni.

Huawei
foto: Shutterstock

Huawei je dodat na „crnu listu“ 2019. godine, što znači da ne može da kupuje američku tehnologiju iz privatnih preduzeća osim ukoliko prodavci ne dobiju specijalnu dozvolu od vlasti za to. Sankcije su vremenom jačale i jedno vreme je delovalo da su zakucale Huawei u mesto, međutim, uprkos tome kompanija je počela da se diže iz pepela.

Prošle godine lansiran je Mate 60 linija telefona koju između ostalog pokreće napredni 7 nm čip napravljen u Kini, koji je počeo da se prodaje dok je američka sekretarka za trgovinu Đina Rejmondo bila u poseti ovoj azijskoj zemlji. To je „uznemirilo“ američke zvaničnike jer sankcije nisu urodile plodom na način na koji su hteli, zbog čega su ubrzo potom usledile nove sankcije ka Kini, što označava samo još jednu bitku u ratovima čipova između velikih svetskih sila.

Izvor: Benchamrk/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track