Open AI bi mogao da objavi GPT-5 za nekoliko meseci: Evo šta za sada znamo o novoj generaciji
Foto: Shutterstock

Usmeravanje ka robotici

Open AI bi mogao da objavi GPT-5 za nekoliko meseci: Evo šta za sada znamo o novoj generaciji

Tech -

OpenAI bi mogao da objavi GPT-5, sledeću generaciju svog revolucionarnog modela velikog jezika, za nekoliko meseci, prema novom izveštaju.

OpenAI predvođen Semom Altmanom mogao bi da objavi GPT-5, sledeću generaciju svog multimodalnog modela velikog jezika, u narednih nekoliko meseci. Kompanija bi mogla da predstavi GPT-5 negde sredinom godine tokom leta. OpenAI je navodno ponudio demonstracije poslovnim klijentima.

„Zaista je dobar, kao i materijalno bolji“, rekao je jedan izvršni direktor koji je nedavno video verziju GPT-5, prema izveštaju. Prodaja poslovnim korisnicima je jedan od glavnih izvora prihoda OpenAI-a i logično je da kompanija nudi ove funkcije ovim kupcima.

Sam Altman
foto: Shutterstock

U međuvremenu, kompanija takođe kreće ka primeni svoje tehnologije na humanoidnim robotima. Startup će sarađivati sa Figure AI na razvoju humanoidnih robota dizajniranih da budu raspoređeni u radnoj snazi.

Ovo partnerstvo će kombinovati istraživanje OpenAI-a sa razumevanjem i hardvera i softvera u robotici. Figure ima za cilj da ubrza svoju vremensku liniju dajući svojim humanoidnim robotima mogućnost obrade i „razloga“ iz prirodnog jezika.

Čini se da su humanoidni roboti modni trend sa velikim tehnologijama koje se trkaju jedna protiv druge da bi razvile svoja rešenja. NVIDIA je u utorak najavila projekat GR00T, koji je osnovni model opšte namene za humanoidne robote. Kompanija je takođe predstavila novi računar pod nazivom Jetson Thor za humanoidne robote zajedno sa nadogradnjom svoje platforme za robotiku Isaac.

Chat GPT, Veštačka Inteligencija, ChatGPT
foto: Shutterstock

OpenAI je ove godine takođe unapredio svoj ChatGPT chatbot i alatku za generisanje slika DALL.E otkrivanjem Sora, novog AI softvera koji naizgled može da kreira hiperrealistične video zapise od jednog minuta na osnovu tekstualnih upita. Čini se da je Sora još uvek u crvenoj fazi udruživanja, gde kompanija identifikuje nedostatke u sistemu.

Ali GPT-5 bi mogao da bude malo dalje od očekivanog jer izgleda da još nije ušao u fazu crvenog tima. Takođe, očekivani datumi bi se mogli dalje pomeriti ako OpenAI pronađe probleme u demonstraciji u testiranju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track