"VREME JE DA SE KRENE DALJE" Francuski regulatori kažnjavaju Google sa 272 miliona dolara u sporu sa izdavačima vesti
Foto: Reuters

Opet kazna

"VREME JE DA SE KRENE DALJE" Francuski regulatori kažnjavaju Google sa 272 miliona dolara u sporu sa izdavačima vesti

Tech -

Google je u blog postu rekao da je pristao da izmiri kaznu, koja je izrečena zbog načina na koji je vodio pregovore, „jer je vreme da se krene dalje“.

Francuska organizacija za zaštitu konkurencije pogodila je Google u sredu još jednom velikom kaznom vezanom za dugogodišnji spor oko plaćanja francuskim izdavačima za njihove vesti.

Francuska uprava za zaštitu konkurencije saopštila je da je izrekla kaznu od 250 miliona evra (272 miliona dolara) zbog toga što Google nije ispunio neke obaveze koje je preuzeo u okviru pregovora. Spor je deo većih napora vlasti u Evropskoj uniji i širom sveta da primoraju Google i druge tehnološke kompanije da daju nadoknadu izdavačima vesti za sadržaj.

Američki tehnološki gigant bio je primoran da pregovara sa francuskim izdavačima nakon što je sud 2020. godine potvrdio nalog u kojem se kaže da su plaćanja obavezna direktivom Evropske unije o autorskim pravima iz 2019. godine.

Google, Goolge pay
foto: Shutterstock

Google je u blog postu rekao da je pristao da izmiri kaznu, koja je nametnuta zbog načina na koji je vodio pregovore, „jer je vreme da se krene dalje“. Rečeno je da kazna „nije proporcionalna” pitanjima koja je pokrenuo francuski nadzorni organ i da „ne uzima dovoljno u obzir” napore Googla da odgovori i reši probleme. Francuska je bila prva od 27 zemalja EU koja je usvojila direktivu o autorskim pravima, koja postavlja način na koji izdavači i novinske kompanije sklapaju ugovore o licenciranju sa onlajn platformama.

Odluka francuskog antimonopolskog autoriteta u sredu je četvrta za isto toliko godina protiv Googla zbog nepoštovanja pravnog okvira EU koji ima za cilj da uspostavi „neophodne uslove za uravnotežene pregovore između novinskih agencija, izdavača i digitalnih platformi“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track