Fitbit pravi promenu koja se korisnicima možda NEĆE DOPASTI: Ovo je ozbiljan korak dalje u praćenju svakog našeg koraka
Foto: Shutterstock

DISKUTABILAN napredak

Fitbit pravi promenu koja se korisnicima možda NEĆE DOPASTI: Ovo je ozbiljan korak dalje u praćenju svakog našeg koraka

Tech -

Vaš Fitbit već prati sve, od vaših koraka do vaših obrazaca spavanja, dajući ljudima pristup pozitivnoj poplavi informacija o svakom njihovom budnom trenutku.

Google je odlučio da korisnicima treba više. Tokom jednog događaja, Google je otkrio da nova funkcija dolazi u buduće Fitbit modele: veštačka inteligencija.

Google i Fitbit su partneri na velikom jezičkom modelu

Google i Fitbit su rekli da se udružuju u izgradnji ličnog zdravstvenog modela velikog jezika (LLM) koji će pomoći korisnicima da bolje razumeju sve podatke koje Fitbit prikuplja. Radiće se korišćenjem Gemini-a, Google-ovog AI modela, i biće obučeno korišćenjem „anonimnih podataka iz stvarnih, ljudskih studija slučaja prikupljenih od akreditovanih trenera i stručnjaka za dobrobit“.

Kao primer, Google je rekao da se model može koristiti za razumevanje kako vežbanje utiče na kvalitet spavanja osobe, ili obrnuto.

Fitbit
foto: Shutterstock

Google je rekao da će model kasnije ove godine postati dostupan ograničenom broju premium Android korisnika na Fitbit Labs-u. Nejasno je kada će se tehnologija pojaviti na široj osnovi.

Google je završio kupovinu Fitbita 2021.

Takođe je nejasno da li će model raditi u Cloud-u ili na uređaju, što se generalno smatra sigurnijim načinom za pristup privatnim informacijama. Google je rekao da će model „napajati buduće AI funkcije u našem portfelju“.

Fitbit
foto: Shutterstock

Najava, najnovija u dugom nizu napora Google-a i njegovih kolega iz Big Tech-a da, kada je u pitanju AI, integrišu, integrišu i još malo integrišu, dolazi samo nekoliko nedelja nakon što se njegov model Gemini suočio sa ispitivanjem zbog generisanja istorijski netačnih slika.

Naučnik zabrinut zbog LLM-a

To pitanje, prema nekoliko stručnjaka za veštačku inteligenciju, uključujući kognitivnog naučnika Gerija Markusa (Gary Marcus), bilo je simbol šireg problema sa LLM-om, oblikom veštačke inteligencije koji je prošle godine popularizovao ChatGPT: takvi algoritmi su uglavnom (i suštinski) nepouzdani, halucinantni i pristrasni.

Markus je često zagovarao važnost nove paradigme veštačke inteligencije, one koja je transparentna, pouzdana i pouzdano upotrebljiva. Iako je Google objasnio da je ovaj zdravstveni model obučen na anonimnim ljudskim podacima, mnogi detalji modela (njegov proces obuke, ugljenični otisak njegovog procesa obuke, specifični tipovi i količine podataka koji se koriste u obuci, veličina modela , itd.) ostaju nepoznati.

Fitbit
foto: Shutterstock

"Negativan sam prema LLM. Potreban nam je bolji pristup, onaj koji je pouzdan, bezbedan, pravedan i od poverenja. LLM to nikada neće biti, tako da je vreme da se krene dalje", rekao je Markus u objavi na X-u, dodajući u zasebnom postu: "Trebalo bi da brinemo o tome da se LLM-ovi koriste u aplikacijama sa visokim ulozima gde jednostavno nisu dovoljno pouzdani."

Google se bavio nekim od ovih zabrinutosti na brifingu za štampu, objašnjavajući da će lansiranje ovog modela kao eksperimentalne laboratorijske funkcije omogućiti kompaniji da prikupi i odgovori na povratne informacije korisnika pre nego što tehnologija bude predstavljena javnosti.

Fitbit
foto: Shutterstock

Google nije odgovorio na zahtev za komentar u vezi sa halucinacijama, bezbednošću i podacima o obuci modela.

Ovi stalni napori za daljom integracijom veštačke inteligencije širom interneta dolaze jer regulativa u SAD i dalje zaostaje, a etičke brige – u vezi sa pristrasnošću, transparentnošću, dezinformacijama, prevarom, sajber kriminalom, kršenjem autorskih prava, ekonomskom nejednakošću i održivošću – nastavljaju da rastu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track