VELIKO RAZOČARENJE ZA KORISNIKE KONZOLA "Ne očekujte da će PS5 Pro pokrenuti GTA 6 pri 60 fps"
Foto: Shutterstock

sony 5 pro

VELIKO RAZOČARENJE ZA KORISNIKE KONZOLA "Ne očekujte da će PS5 Pro pokrenuti GTA 6 pri 60 fps"

Tech -

Procurele specifikacije PlayStation 5 Pro verifikovane su i dodate od strane tehničkih stručnjaka u Digital Foundry-u, koji takođe daju svoje predviđanje o tome kako će nenajavljena konzola pokretati GTA 6.

Ove nedelje, curenje specifikacija PS5 Pro o kojoj smo pisali, otkrilo je snagu konzole koju Sony navodno planira da objavi tokom četvrtog kvartala 2024.

Za PS5 Pro CPU se kaže da je identičan standardnom PS5 CPU-u, ali sa „režimom visoke frekvencije procesora“, što predstavlja povećanje od 10% na 3,85 GHz. GPU omogućava brže prikazivanje i kvalitetnije praćenje zraka sa 33,5 teraflopsa. Standardni PS5 nudi 10,28 teraflopsa. Međutim, direktno poređenje PS5 sa PS5 Pro bi se pokazalo na oko 10,28 naspram 16 do 17 teraflopsa.

GTA VI, GTA 6, Video Igre
foto: Shutterstock

Smatra se da je izdanje PS5 Pro posebno primamljivo u kontekstu izdanja GTA 6 za 2025. godinu, koje bi trebalo da podstakne tržište video igara izvan programera Rockstar Games i matične kompanije Take-Two.

Ali prema osnivaču Digital Foundry-a Riču Leadbeteru, govoreći u najnovijoj epizodi DF Direct-a, CPU PS5 Pro znači da će GTA 6 verovatno raditi pri 30 fps, pod pretpostavkom da GTA 6 radi pri 30 fps na standardnom PS5. S obzirom na to da nijedna GTA igra nije pokrenuta sa opcijom od 60 kadrova u sekundi, ova se čini da je zakucana.

Prema Leadbetter-u, ako GTA 6 radi pri 30 kadrova u sekundi na PS5, radiće pri 30 fps na PS5 Pro osim nekakvog programskog čuda, jer CPU upravlja simulacijom, a CPU PS5 Pro povećava performanse samo za 10%. U malo verovatnom slučaju da GTA 6 ima režim od 60 kadrova u sekundi na PS5, radiće pri 60 fps na PS5 Pro.

Iako CPU PS5 Pro izgleda kao skromno poboljšanje, PS5 Pro je mnogo bolji od PS5 u renderovanju, prema Digital Foundry. PS5 Pro, predviđa Digital Foundry, može da poveća 1080p starije PS5 igre na 4K preko svog rešenja za povećanje/antialiasing PSSR (PlayStation Spectral Super Resolution Upscaling), ako programer odluči da podrži tehnologiju zakrpom.

Digital Foundry kaže da će PS5 Pro zadržati istih 16 GB GDDR6 memorije kao standardni PS5, ali će imati dodatnih 1,2 GB sistemske RAM-a za programere.

Prošlog meseca, analitičari su signalizirali da će Sony „verovatno” objaviti PS5 Pro kasnije u 2024. Sony ima formu kada je u pitanju izdavanje Pro verzije svojih konzola. PS4 Pro, na primer, lansiran je u novembru 2016, tri godine nakon što je PS4 izašao. Predstavljanje PS5 Pro ovog novembra trebalo bi da dođe četiri godine nakon što je PS5 lansiran u novembru 2020.

Sony je revidirao svoju prognozu prodaje PS5 za tekuću finansijsku godinu, sa svog visokog cilja od 25 miliona prodatih konzola na 21 milion. Ovo dolazi uprkos godišnjem porastu prodaje PS5 za praznični kvartal 2023. godine, sa 7,1 miliona prodatih na 8,2 miliona.

Na drugom mestu, Sony je rekao da neće objaviti nijednu veću postojeću PlaiStation franšizu pre aprila 2025. godine, isključujući velike nastavke u franšizama God of War i Spider-Man u skorije vreme.

Prošlog meseca, Sony je najavio razarajući talas otpuštanja koji je uticao na preko 900 zaposlenih u njegovom poslu sa igrama. Sony-jev londonski studio se zatvara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track