RAT GIGANATA: Može li vlada stati na put Apple monopolu strategijom koja je pobedila Microsoft?
Foto: Shutterstock

PROMENA tehnološke industrije

RAT GIGANATA: Može li vlada stati na put Apple monopolu strategijom koja je pobedila Microsoft?

Tech -

Antimonopolska tužba američke vlade protiv Apple-a zasniva se na prelomnom slučaju iz 1998. godine koji je razbio Microsoftov zastoj u softveru za desktop računare, ali to se može pokazati kao nesavršen plan za rešavanje konkurencije pametnih telefona.

Tržište iPhone-a danas izgleda veoma drugačije od skoro monopola koji je imao Microsoftov operativni sistem Windows pre dve decenije, a vlada bi se zbog toga mogla suočiti sa težim slučajem prema Apple, rekli su pravni stručnjaci.

Ministarstvo pravde, zajedno sa vladama 15 država, optužilo je Apple da nezakonito monopoliše tržište pametnih telefona kroz ograničenja za programere aplikacija koja ograničavaju izbor i inovacije, za koje je rečeno da primoravaju potrošače da plaćaju više cene.

Apple je rekao da vlada nije u pravu u pogledu činjenica i zakona. Vlada mora da dokaže da je Apple-ova poslovna praksa bila „isključujuća“ i da je štetila potrošačima tako što je degradirala kvalitet konkurentskih proizvoda, smatra nekoliko pravnih stručnjaka.

Apple, Windows, Microsoft
foto: Shutterstock

Vlada je optužila Apple da potiskuje tehnologije koje bi povećale konkurenciju među pametnim telefonima u pet oblasti: takozvane "super aplikacije", aplikacije za igre u oblaku, aplikacije za razmenu poruka, pametni satovi i digitalni novčanici.

Jedan primer koji je vlada dala poznat je svima koji sa iPhone-a korisniku Android telefona šalju poruke sa strašnim „zelenim mehurićem“ koji dovodi do prepreka kao što su zrnaste fotografije poslate tekstom koji se ne primenjuju kada se razmenjuju poruke između dva telefona koristeći Apple-ov iOS operativni sistem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track