APPLE NAJAVIO NAJVEĆE AŽURIRANJE IOS-A U ISTORIJI: Ovo je prva velika promena za koju znamo da stiže sa iOS18
Foto: Shutterstock

Spekulacije i glasine

APPLE NAJAVIO NAJVEĆE AŽURIRANJE IOS-A U ISTORIJI: Ovo je prva velika promena za koju znamo da stiže sa iOS18

Tech -

iOS 18 će korisnicima iPhone-a dati veću kontrolu nad rasporedom ikona aplikacije Home Screen, prema izvorima upoznatim s tim.

Iako će ikone aplikacija verovatno ostati zaključane za nevidljivi sistem mreže na početnom ekranu, kako bi se osigurala neka uniformnost, izvori kažu da će korisnici moći slobodnije da raspoređuju ikone na iOS 18.

Na primer, očekujemo da će ažuriranje uvesti mogućnost kreiranja praznih prostora, redova i kolona između ikona aplikacije.

Ajfon, Iphone, IPhone
foto: Shutterstock

Mark Gurman je prvi izvestio da će iPhone dobiti „prilagodljiviji“ početni ekran počevši od iOS 18. Već je moguće prilagoditi početni ekran i kreirati prazne ikone aplikacija pomoću aplikacija kao što su Shortcuts i Widgetsmith, ali Apple-ova sopstvena personalizacija opcije će biti zgodnije i službenije.

Korisnici iPhone-a su već mogli da prilagode zaključani ekran od iOS-a 16, i očekujemo da će početni ekran dobiti sličan tretman sa iOS-om 18. Ažuriranje će uvesti dodatne opcije prilagođavanja za početni ekran, prema izvorima, što bi moglo rezultirati u najvećem renoviranju početnog ekrana u nekoliko godina.

iOS, Apple
foto: Shutterstock

Gurman je ranije rekao da je ovogodišnje ažuriranje iOS-a ono čemu se treba radovati, rekavši: „Rečeno mi je da se novi operativni sistem u kompaniji vidi kao jedno od najvećih iOS ažuriranja ako ne i najveće u istoriji kompanije".

Sa tim saznanjem, Appleova konferencija programera u junu bi trebalo da bude prilično uzbudljiva.

Nedavno je objavljeno da je Apple i u pregovorima sa Google-om da unese Gemini generativne AI funkcije na iPhone.

Google, Gemini, chatbot
foto: Shutterstock

Zajedno sa novim početnim ekranom, Gurman kaže da će se Apple fokusirati na „AI alate koji pomažu u upravljanju svakodnevnim životom“, a ne na AI funkcije kao što su one iz ChatGPT-a, na primer.

Još uvek imamo dovoljno detalja o tome šta će sledeći iPhone imati, ali druge glasine uključuju značajnu nadogradnju Siri pomoću veštačke inteligencije, koristeći modele na velikim jezicima da bi ga pretvorili u mnogo naprednijeg ličnog asistenta sa boljim prirodnim mogućnostima razgovora i većom integracijom sa Apple iMessage-om.

Takođe znamo, jer nam je Apple rekao, da će kasnije u 2024. usvojiti Rich Communication Services kao deo iMessage-a. Osnova za to će doći u iOS 18, možda u jednom od najranijih izdanja. RCS će omogućiti bolju interoperabilnost između iPhone i Android poruka iako se ne očekuje da će Android zeleni mehurići poruka postati plavi kao izvorni iMessage mehurići.

No, ima još mnogo toga da bude objavljeno od sada do juna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track