DA LI ĆE SE NAJVEĆI RIVALI UDRUŽITI? Samo jedna stvar može u ovom trenu ujediniti Google i Apple (i šuška se da hoće)
Foto: Shutterstock

Zakopavanje sekira?

DA LI ĆE SE NAJVEĆI RIVALI UDRUŽITI? Samo jedna stvar može u ovom trenu ujediniti Google i Apple (i šuška se da hoće)

Tech -

Apple i Google se više od jedne decenije bore za dominaciju na tržištu mobilnih uređaja. Zato su izveštaji medija koji ukazuju na to da bi dva dugogodišnja rivala mogla da sarađuju bili prilično iznenađenje ove nedelje.

Google i Apple navodno su u pregovorima da unesu Gemini AI model ovog pretraživača na iPhone. Izgleda kao velika pobeda za Google na površini, jer bi to značilo da će njegova veštačka inteligencija biti ugrađena u dve najraširenije računarske platforme na svetu: iOS i Android.

Ali ovakvo partnerstvo moglo bi da ima ogromne implikacije na ulogu generativne veštačke inteligencije u pametnim telefonima, što sugeriše da postaje neophodno za nove telefone, a ne samo na nišnu funkciju koja se nalazi na odabranim modelima. Takav dogovor, o kome se u ovom trenutku još uvek priča, bi implicirao da Apple ne može više da čeka da unese generativnu veštačku inteligenciju na iPhone.

Apple
foto: Shutterstock

„To pojačava koliko su dramatično [generativne] AI karakteristike uticale na sve, uključujući Apple“, rekao je Bob O'Donel, predsednik i glavni analitičar za Technalisis Research.

Izveštaji o tome da Google Gemini stiže na iPhone

Ako se izveštaji ispostavi da su tačni, Apple razmatra korišćenje Google-ovog modela za pokretanje nekoliko nadolazećih funkcija, dok nastavlja da razvija sopstvene iPhone alate zasnovane na veštačkoj inteligenciji. Google-ovi AI modeli bi se verovatno koristili za pokretanje iPhone funkcija zasnovanih na Claud-u, što bi potencijalno moglo uključivati generisanje sadržaja na osnovu upita i alata za uređivanje fotografija. Ali izveštaji takođe pokazuju da Apple razgovara i sa drugim kompanijama kao što je OpenAI o mogućem partnerstvu.

Iako su Apple i Google konkurenti, ne bi bilo prvi put da sarađuju na takav način. Google već plaća Apple milijarde dolara da bude podrazumevani pretraživač na iPhone-u, tako da bi partnerstvo na osnovnoj tehnologiji za predstojeće AI funkcije izgledalo produžetak tog odnosa.

Google
foto: Shutterstock

„U tom kontekstu, Google bi jednostavno mogao da razgovara sa Apple-om o sledećoj verziji pretrage“, rekao je Avi Greengart, predsednik i vodeći analitičar kompanije Techsponial.

Takođe nije neuobičajeno da Apple sarađuje sa drugim tehnološkim kompanijama na određenim komponentama i tehnologijama dok razvija sopstvene alternative. Qualcomm snabdeva Apple 5G modemima za iPhone, na primer, dok je Apple ranije koristio Intelove čipove za svoju Mac liniju pre nego što je napravio sopstvene procesore M serije.

Nemoguće je znati kako bi se AI partnerstvo sa Google-om odigralo, ako se to uopšte dogodi. Ali već postoji jedan primer za izvlačenje: serija Galaxy S24. Samsung-ov novi trio pametnih telefona uključuje paket funkcija koje pokreće veštačka inteligencija, kao što je mogućnost prevođenja poziva u realnom vremenu, sumiranja beleški, manipulacije i brisanja objekata na fotografijama i pokretanja Google pretrage objekata na ekranu samo zaokružujući ih.

Veštačka inteligencija
foto: Shutterstock

Samsung koristi hibridni pristup sa ovim funkcijama, koje prikladno naziva Galaxy AI. To znači da neke alate pokreću Samsungovi AI modeli, dok druge pokreću Google. Samsung je nagovestio mogućnost naplate nekih funkcija Galaxy AI u budućnosti, što je taktika koja Apple-u nije strana sa svojim širokim spektrom usluga pretplate.

Ali takođe je važno zapamtiti da Samsung i Apple imaju različite strategije proizvoda. Samsung više voli da bude brz i rani, dok će Apple često čekati dok tehnologije ne sazre ili dok ne otkrije svoj jedinstveni pristup.

Na osnovu rečenog, zvuči kao da bi sve funkcije zasnovane na Gemini-ju u suštini predstavljale zastoj za šire promene zasnovane na veštačkoj inteligenciji koje dolaze na iPhone. Apple navodno razvija AI funkcije koje bi bile obrađene na uređaju i utkane u iPhone na nivou operativnog sistema.

Google, Gemini, chatbot
foto: Shutterstock

Partnerstvo Gemini moglo bi biti pokušaj da se osigura da softver iPhone-a ostane u rangu sa Android konkurentima, dok Apple razvija sve veće promene za iOS.

„Ako bi veštačka inteligencija bila osnovni deo operativnog sistema, to bi bilo nešto što bi Apple želeo da kontroliše“, rekao je Gringart.

Zašto bi to bila velika stvar?

Pre godinu dana, generativna veštačka inteligencija je još uvek bila u velikoj meri ograničena na veb alate kao što su ChatGPT, Microsoft-ov renovirani pretraživač Bing i Google-ov chatbot, koji se tada zvao Bard. Ali tokom 2023. i 2024. postao je mnogo sastavniji deo najvažnijeg uređaja koji svakodnevno koristimo: pametnog telefona.

Partnerstvo sa Google-om bi pokazalo da Apple nije izgubio ideju. I to bi dodatno dokazalo da su generativne karakteristike zasnovane na veštačkoj inteligenciji sve važnije kada je u pitanju šta je sledeće za pametni telefon. Apple ne može sebi priuštiti da propusti.

Google, Google bard, Google Gemini, Gemini
foto: Shutterstock

Kompanija za istraživanje tržišta International Data Corporation predviđa da će 2024. godine biti isporučeno 170 miliona „pametnih inteligencija sledeće generacije“, ili telefona sa specifičnim tipovima procesora koji mogu efikasno i brzo da pokreću generativnu veštačku inteligenciju na uređaju. To predstavlja 15% ukupnog broja Isporuka pametnih telefona je značajno povećanje u odnosu na 51 milion telefona sa veštačkom inteligencijom isporučenih prošle godine, kažu u kompaniji.

Projekcije Gartnera, još jedne poznate kompanije za istraživanje tržišta koja proučava tehnološku industriju, sugerišu da će generativni pametni telefoni sa veštačkom inteligencijom postati još veći 2024. Firma očekuje da će 240 miliona takvih uređaja biti isporučeno 2024, što čini 22% osnovnih i premium isporuka pametnih telefona .

ChatGPT, Chat GPT, Microsoft, Majkrosoft, OpenAI
foto: Shutterstock

A ako vam treba još više dokaza da generativna AI igra značajniju ulogu na našim telefonima, tu je aplikacija ChatGPT za iPhone. Aplikacija OpenAI, uprkos tome što je objavljena za App Store pre manje od godinu dana, već je jedna od najpreuzimanijih besplatnih aplikacija u SAD, prema Data.ai.

Mnogo se oslanja na Appleov stav o generativnoj veštačkoj inteligenciji. Apple je poznat po popularizaciji tehnologija kao što su pametni telefon, tablet i pametni sat, a verovatno se očekuje da će to učiniti i sa generativnom veštačkom inteligencijom. Za to je potrebno vreme - i više vremena nego što Apple verovatno želi da sačeka pre nego što unese generativnu veštačku inteligenciju na iPhone na nekom nivou.

Analitičari su doveli u pitanje Apple-ove planove u vezi sa generativnom veštačkom inteligencijom tokom nedavnog poziva kompanije o zaradi. Izvršni direktor Apple-a Tim Kuk rekao je da „postoji ogromna prilika za Apple sa generacijom AI i AI“, ali nije precizirao.

Tim Kuk
foto: AP

Apple je retko prvi kada su u pitanju nove tehnologije. Još uvek, na primer, nije lansirao sklopivi telefon, uprkos činjenici da skoro svaki veliki proizvođač Android telefona ima.

Ali generativna AI je drugačija. U stvari, to je suprotno od sklopivih. Iako su se poslednjih godina znatno poboljšali, sklopivi telefoni se i dalje osećaju kao da rešavaju problem koji zapravo i ne postoji. Ali ChatGPT je svojim uspehom preko noći rešio problem za koji većina ljudi nije ni znala da postoji. Pokazalo se da je generativno AI mesto u našim životima pre nego što se tehnologija proširila na druge uređaje i usluge.

Više od bilo čega drugog, partnerstvo između Apple-a i Google-a da bi Gemini doveli na iPhone-e bilo bi izjava. To bi postavilo očekivanje da je generativna AI suštinski deo modernog pametnog telefona, čineći tehnologiju zaista mejnstrim na mobilnim uređajima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track