CURE PRVE INFORMACIJE O iPHONE 16: Stiže sa dodatnom RAM-om i skladištem? A šuška se i o razlogu!

veštačka inteligencija zahteva više prostora

CURE PRVE INFORMACIJE O iPHONE 16: Stiže sa dodatnom RAM-om i skladištem? A šuška se i o razlogu!

Tech -

Curenje informacija o iPhone 16 počinju da se gomilaju uoči očekivanog lansiranja u septembru, a najnovija glasina koja je stigla do nas sugeriše da će telefon imati nadogradnje RAM-a i skladišta – posebno da bi se prilagodile dodatne AI funkcije.

Ovo dolazi iz izveštaja iz Južne Koreje u kojem se navodi da bi iPhone 16 osnovnog nivoa mogao imati ili 8 GB RAM-a, 256 GB memorije ili oboje, kako bi integrisanoj veštačkoj inteligenciji dao dodatni prostor za misli, čuva i obrađuje komande.

Poređenja radi, najjeftiniji iPhone 15 dolazi sa 6 GB RAM-a i 128 GB skladišnog prostora (iako su dostupne i verzije od 256 GB i 512 GB). Dodatni prostor je neophodan za dodatni rad koji je potreban generativnim AI alatima.

Samo Google-ov najmanji AI model, Gemini Nano, dovoljno je kompaktan da stane na pametni telefon – konkretno, Pixel 8 Pro i Samsung Galaxy S24 telefone. To bi se moglo promeniti u budućnosti, ali mnogo AI proračuna je trenutno prebačeno u Cloud.

industrija, veštačka inteligencija, digitalizacija, nafta, kompanije, AI
foto: Shutterstock

Nedavni zanimljiv izveštaj je izašao iz korejske firme za hartije od vrednosti.- Neki analitičari spekulišu da će se kapacitet RAM-a iPhone 16 povećati zbog AI na uređaju. Međutim, Apple navodno istražuje da pokrene AI na uređaju koristeći NAND fleš umesto RAM-a.

Apple se ponosi time što obavlja što više računarskog posla lokalno, bez prenosa tokova podataka na i sa servera na webu. To znači da se više vaših informacija čuva isključivo na vašem telefonu ili laptopu, gde su bezbedne i privatne.

Apple
foto: Shutterstock

Ako će se to desiti sa AI funkcijama koje Apple obećava, onda će iPhone-u 16 možda trebati dodatno pojačanje. Međutim, još ništa nije potvrđeno, a Apple-ovi planovi bi se i dalje mogli promeniti. Takođe postavlja se pitanje koliko bi ove AI funkcionalnosti moglo da se spusti na starije, manje moćne telefone.

Ne znamo tačno šta će biti ove funkcije veštačke inteligencije iz Apple-a, ali svi znaci su da će iOS 18 sadržati gomilu generativnih AI alata sličnih onima koje smo videli na drugim telefonima i što je čudno, Google bi mogao pomoći.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track