NOVE TENZIJE NA RELACIJI SA SAD: Kina zabranjuje Intel i AMD procesore za koršićenje u vladinim sektorima
Foto: Shutterstock

RAT SA zapadom

NOVE TENZIJE NA RELACIJI SA SAD: Kina zabranjuje Intel i AMD procesore za koršićenje u vladinim sektorima

Tech -

Kina je nedavno donela odluku da blokira upotrebu procesora kompanija Intel i AMD u državnim računarima, što je izaziva dodatne tenzije na relaciji SAD-Kina.

Osim korišćenja procesora kompanija Intel i AMD u državnom sektoru, nova kineska zabrana u tehnološko-trgovinskom ratu protiv Zapada obuhvata i softverske proizvode, kao što je na primer Microsoft Windows. Sve to je deo šireg napora kineskih zvaničnika da promovišu upotrebu domaćih tehnoloških rešenja u javnom sektoru, čime ujedno Kina uzvraća udarac zapadu koji joj je uveo sankcije u ovom sektoru.

Upravo zato, ova zabrana je pod plaštom izgovora da se osigura „sigurna i pouzdana” oprema za sopstvene sisteme, izvestio je Financial Times. Štaviše, kineska vlada savetovala je vlastima čak i na nivou opština da zaobiđu Microsoft Windows kao svoj primarni operativni sistem.

AMD, Intel
foto: Shutterstock

Inicijativa i zabrana u vezi sa čipovima stranih dizajnera dolazi nakon objavljivanja liste procesora od strane kineskog Ministarstva industrije i informacionih tehnologija, koja je istakla domaće proizvođače kao poželjne izbore. Iako nema konkretnih naznaka ko su domaći proiozvođači, analitičari veruju da su Huawei i Phytium među prioritetima.

Neočekivana zabrana o prodaji proizvoda na delu kineskog tržišta predstavlja ozbiljan izazov za kompanije Intel i AMD, čije bi potrošačko tržište moglo da bude ozbiljno narušeno. Intel, na primer, izveštava da ostvaruje značajan deo svoje godišnje prodaje u Kini, čak 27 posto ukupne prodaje. Sa druge strane, domaći proizvođači Huawei i Loongson mogu da imaju koristi od ove odluke, podstićući dalji razvoj domaćih rešenja i tehnološku inovaciju.

AMD, Intel
foto: Shutterstock

Razvoj situacije biće od ključne važnosti za tehnološko tržište i zanimljivo će biti kako će se kompanije da se prilagode novim uslovima. Takođe, ne treba zaboraviti ni američki Zakon o čipovima, kojim Bajdenova administracija podstiče razvoj domaće proizvodnje poluprovodnika u SAD, koji odgovara kompanijama kao što je Intel.

Uglavnom, nametanje ove zabrane u Kini u svakom slučaju samo produbljuje već postojeći jaz između dve supersile koji je napravljen sankcijama zapada ka Kini.

Izvor: Benchamark/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track