TELEGRAM NUDI BESPLATNU PREMIJUM OPCIJU, ALI DOBRO RAZMISLITE ŽELITE LI JE: Može da se pretvori u noćnu moru za privatnost!
Foto: Shutterstock

Veliko ali

TELEGRAM NUDI BESPLATNU PREMIJUM OPCIJU, ALI DOBRO RAZMISLITE ŽELITE LI JE: Može da se pretvori u noćnu moru za privatnost!

Tech -

Telegram daje besplatnu premium pretplatu korisnicima koji se odluče za Peer-to-Peer program prijavljivanja. Iako u početku može izgledati unosno, program ima nekoliko crvenih zastavica i predstavlja veliku noćnu moru za privatnost.

Telegram, platforma za razmenu trenutnih poruka fokusirana na privatnost, testira novi način koji korisnicima omogućava da zarade mesec dana besplatne premium pretplate. Kompanija je nedavno predstavila novi 'Peer-to-Peer' program za prijavu (P2PL) koji omogućava korisnicima da dobrovoljno prijave svoj telefonski broj za slanje SMS kodova za prijavu drugima u zamenu za premium pretplatu.

Kada se uključite u program, Telegram kaže da će koristiti vaš broj telefona za slanje do 150 SMS-ova sa OTP-ovima korisnicima koji se prijavljuju na platformu. Zauzvrat, korisnici će dobiti poklon kod koji nudi jednomesečnu premium pretplatu. Od sada je dostupan nekolicini Android korisnika u ograničenim regionima, a Telegram kaže da će program olakšati korisnicima da dobiju kodove za prijavu.

Telegram, Aplikacija
foto: Shutterstock

Međutim, sve troškove nastale od mrežnih provajdera moraće da snosi sam korisnik, pri čemu Telegram izričito navodi da „neće obezbediti nadoknadu u bilo kom trenutku, tokom ili nakon vašeg učešća u P2PL-u“.

Zašto je to noćna mora za privatnost?

Na prvi pogled, program može zvučati kao brz i lak način za uštedu novca, ali Telegram kaže da će vaš broj telefona biti vidljiv primaocu svaki put kada se koristi za slanje OTP-a.

Na stranici sa uslovima i odredbama Telegrama takođe je jasno da kompanija „neće biti odgovorna za bilo kakve neprijatnosti, uznemiravanje ili štetu koja proističe iz neželjenih, neovlašćenih ili nezakonitih radnji koje preduzimaju korisnici koji su saznali za vaš broj telefona preko P2PL-a“.

Telegram, Aplikacija
foto: Shutterstock

Dalje se kaže da program ima za cilj da zaštiti privatnost OTP pošiljaoca, ali izgleda da ne postoji način da sprečite primaoce da vide i kontaktiraju vaš broj telefona. To znači da bi vaš broj telefona mogao biti izložen strancima i na kraju biste mogli dobiti mnogo poruka i neželjenih poziva sa nasumičnih brojeva.

Još jedan od razloga zašto je ovo zaista loša ideja je da se učesnici mogu suočiti sa problemima ili dodatnim promenama kod mobilnih provajdera jer bi mogli da krše uslove korišćenja. Ali ako ne marite zbog naplate ili da vaš broj bude distribuiran i vidljiv za više od stotinu korisnika onda vam ništa ne predstavlja problem. Svakako izbor je vaš.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track