Potvrđen datum Apple-ovog WWDC 2024: Šta očekujemo od iPhone-a i mnogo više
Foto: Shutterstock

detalji i očekivanja

Potvrđen datum Apple-ovog WWDC 2024: Šta očekujemo od iPhone-a i mnogo više

Tech -

Apple je upravo objavio datume za svoju godišnju konferenciju programera, a ove godine će to verovatno biti preobražaj Apple-ovog softverskog ekosistema zasnovana na veštačkoj inteligenciji.

Predstavljanje WWDC 2024 je predviđeno za 10. jun i trajaće do 14. juna počevši sa glavnim obraćanjem i udubljivanjem u razgovore sa programerima i više tehničkih detalja o softverskim inovacijama.

Zvezda emisije biće iOS 18, sledeća velika iteracija Apple operativnog sistema za pametne telefone. Izveštaji iz Bloomberga sugerišu da će iOS 18 doneti više novih generativnih funkcija veštačke inteligencije u formatima na uređaju i u klaudu. Apple je navodno radio na svom AI modelu koji bi mogao da se koristi za Siri, za koji se takođe priča da će dobiti poboljšane sposobnosti razgovora na prirodnom jeziku.

Iphone, Siri
foto: Shutterstock

Kompanija je takođe objavila više istraživačkih radova u poslednjih nekoliko meseci sa detaljima o mogućnostima uređivanja fotografija i videa uz pomoć veštačke inteligencije. Priča se da je Apple u pregovorima sa Google-om o licenciranju Gemini Nano modela za iPhone, nešto poput toga kako Samsung i njegovi pametni telefoni serije Galaxy S24 koriste veštačku inteligenciju.

Međutim, kaže se da kompanija takođe razmatra partnerstvo sa OpenAI-om, koji je na talasu veštačke inteligencije sa proizvodima kao što su ChatGPT, Dall-E i Sora generator teksta u video.

Afera veštačka inteligencija

Takođe čujemo glasine o prilagodljivijem početnom ekranu sa dolaskom iOS 18, onog koji omogućava korisnicima da kontrolišu prostor između ikona aplikacija. Široko pokriveno prihvatanje Rich Communication Services (RCS) protokola za razmenu poruka koji je trenutno mejnstrim na Androidu takođe dolazi, i verovatno će premostiti jaz u kvalitetu i funkcijama između Android i iPhone slanja poruka.

Apple
foto: Shutterstock

Očekuje se da će sledeće veliko otkriće WWDC 2024 biti macOS 15, koji će naslediti Sonomu. Očekuje se takođe da će Apple govoriti više o svojim naporima u igricama, sa posebnim fokusom na Metal arhitekturu koja trenutno pokreće igre poput „Death Stranding“ i „Resident Evil 4“ u svom ekosistemu.

Nove verzije WatchOS-a i tvOS-a takođe će deliti scenu. Za sada nismo naišli na verodostojno curenje informacija o hardverskom otkriću na WWDC-u, ali postoji šansa da se pojavi novi Mac hardver za desktop računar zasnovan na M3 silikonu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track