Direktori vodećih tech kompanija godišnje zarade milione: Intel, AMD i Nvidia - ko plaća najviše?
Foto: Shutterstock

Novac i finansije

Direktori vodećih tech kompanija godišnje zarade milione: Intel, AMD i Nvidia - ko plaća najviše?

Tech -

Direktori vodećih tehnoloških kompanija, isto kao i firme koje predvode zarađuju ogromne količine novca, ali ko od njih prednjači: Intel, AMD ili Nvidia čelnik?

Vodeće tehnološke kompanije kao što su Intel, AMD i Nvidia zarađuju ogromne svote novca, a ni njihovi direktori nisu u lošoj poziciji, jer im se godišnji prihodi mere barem u milionima.

novac, sitan novac, kamate
foto: Shutterstock

Međutim, ko se od njih najbolje kotira, Pat Gelsinger (Intel), Lisa Su (AMD) ili Džensen Huang (Nvidia)? Gelsinger i dalje zaostaje za Lisom Su uprkos značajnom povećanju u prethodnoj godini, dok Huangova primanja i dalje nisu zvanično objavljena, ali su ga procene dobitaka prema akcijama postavile na 21. mesto najbogatijih osoba na svetu.

Iako je čelnik kompanije Intel zabeležio značajn porast zarade u 2023. godini, on je i dalje samo na polovini ukupne kompenzacije koju ostvaruje Lisa Su, izvršna direktorka kompanije AMD. Prema MarketWatch izveštaju, njegova kompenzacija iznosi 16,86 miliona dolara u 2023. godini, što predstavlja povećanje od skoro pola, odnosno 45 posto u odnosu na 11,61 miliona dolara koliko je primio u 2022. godini.

AMD
foto: EPK

Detalji o Gelsingerovoj kompenzaciji potiču iz Intel proksi izveštaja za 2024. godinu, objavljenog u četvrtak. Njegovi prihodi izgledaju „pravedno“ ako pogledamo performanse Intel deonica tokom istog perioda – deonice su porasle za preko 90 posto u 2023. godini. Međutim, 2022. godina nije bila tako dobra, uz pad vrednosti deonica Intela od skoro 20 posto, a Gelsingerova kompenzacija je pala sličnim tempom u poređenju sa prethodnom godinom.

AMD je takođe objavio proksi izveštaj prošle nedelje. Prema njemu, doktor Lisa Su je primila 30,35 miliona dolara ukupne nadoknade u 2023. godini, što je otprilike isto kao i u 2022. godini. U poređenju, to je i dalje oko 80 procenata više od godišnje plate direktora kompanije Intel.

Intel
foto: Rojters

Sve navedene cifre ukupne nadoknade uključuju mešavinu osnovne plate, nagrade za akcije i opcije, plus druge bonuse i stimulacije. Obe navedene ukupne zarade direktora značajno su povećane upravo zahvaljujući akcijama. Na primer, Gelsingerova plata u 2023. godini bila je „samo“ 1,07 miliona dolara, ali je on zaradio 12,43 miliona dolara u akcijama.

Sa druge strane, plata Lise Su u 2023. godini iznosila je 1,2 miliona dolara, ali je zaradila čak 27,69 miliona dolara u akcijama i tzv. opcijama, pored bonusa i stimulacija. Kada je u pitanju Džensen Huang, njegova ukupna kompenzacija za 2023. godinu još nije objavljena, ali znamo da je godinu dana ranije njegova ukupna kompenzacija bila 21,36 miliona dolara, dok je vrednost Nvidia deonica skočila za neverovatnih 239 posto tokom prošle godine. Ukratko, Huang je verovatno imao pristojan rast ukupne kompenzacije u 2023. godini, samo čekamo zvanične cifre za potpune i potvrđene detalje.

Izvor: Benchamrk/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track