STIŽE JOŠ JEDNA NADOGRADNJA: Šta je 5G Advanced i da li će ga vaš telefon podržavati?
Foto: Shutterstock

Hardware Napredak internet mreže

STIŽE JOŠ JEDNA NADOGRADNJA: Šta je 5G Advanced i da li će ga vaš telefon podržavati?

Tech -

Pripremite se za još jednu veliku nadogradnju bežične mreže. Sledeća mejnstrim iteracija mobilnih mreža, nazvana „5.5G“ ili „5G Advanced“, dolazi, a operateri širom sveta se spremaju. Ne brinite, oni i dalje rade na 6G za budućnost, ali ova nadogradnja se odnosi na veću brzinu i pouzdanost.

Predstavnici industrijskih giganata kao što su Telefonica, Deutsche Telekom, AT&T, Verizon i Vodafone prisustvovali su Svetskom kongresu mobilnih uređaja u Barseloni, i razgovarali sa CNBC-om, raspravljajući o detaljima 5G Advanced-a. Potpredsednik i šef InterDigitalovih bežičnih laboratorija, Milind Kulkarni, rekao je za CNBC: „Glavni prioriteti za razvoj 5G naprednih standarda su povećanje komercijalne važnosti 5G širenjem vertikalnih tržišta, rešavanje problema sa primenom i nastavak evolucije tehnologije kako bi se izgradio most ka 6G. "

5G
foto: Shutterstock

Jedna od značajnih nada za implementaciju 5G Advanced-a je da pomogne ljudima da lakše igraju igrice u pokretu, kao i da pruži preciznije informacije o lokaciji za vaš telefon. Evo svega što možete očekivati od 5.5G, ili 5G Advanced, do sada.

Razlike između 5G i 5G Advanced

Uprkos tome što su operateri implementirali 5G pokrivenost 2019. godine, broj korisnika širom sveta koji imaju pristup mreži je i dalje iznenađujuće nizak. CNBC kaže da je usvajanje 5G i dalje „znatno ispod 'mejnstrim' nivoa. Od 2023. godine, 1,6 milijardi mobilnih korisnika je bilo povezano na 5G, čak ni polovina mobilnih veza širom sveta. Međutim, većina svih je videla 5G ili 5G UC na vrhu svog pametnog telefona kada nisu povezani na Wi-Fi. Kao i ranije 4G, 5G koristi različite radio frekvencije od svog prethodnika kako bi omogućio veće brzine, sa manjim kašnjenjem, za više uređaja.

5G
foto: Shutterstock

Pošto 5G ima manje kašnjenje od 4G, telekom industrija namerava da bude mreža koja pokreće novije tehnologije kao što su vozila bez vozača. 5G Advanced je evolucija 5G i zasniva se na temeljima koje je postavio uprkos tome što njegovo uvođenje još uvek nije završeno. Hauard Votson, glavni tehnološki direktor britanske telekomunikacijske kompanije BT, rekao je: „Verovatno će doći do udvostručavanja kapaciteta uzvodno u izdanju 18“, misleći na mogućnosti otpremanja i preuzimanja 5G Advanced-a.

Što je još važnije, 5G Advanced će integrisati mogućnosti veštačke inteligencije i mašinskog učenja, čineći mrežu „inteligentnijom“. Šta to tačno znači, nejasno je, ali AI je postala veoma popularna za analizu podataka.

5G Advanced i vaš telefon

Dok bi potrošači mogli tek sada da čuju za to, 5G Advanced je nešto na čemu se radi već godinu dana. Qualcomm je 2023. objavio da razvija nove 5G napredne modeme, uključujući popularne Apple-ove funkcije hitnog hitnog poziva, što implicira da programeri hardvera već rade na integraciji 5G naprednih mogućnosti u svoje buduće pametne telefone.

5G
foto: Shutterstock

5G Advanced će omogućiti širi opseg slučajeva korišćenja za potrošače poboljšanjem mrežnih performansi sa većim propusnim opsegom, većom pouzdanošću i manjim kašnjenjem. Pružaće dodatnu podršku za softver proširene realnosti, igranje igara i video strimovanje. Mnogi noviji telefoni se proizvode imajući na umu 5G Advanced, dajući korisnicima pristup nakon njegovog početnog uvođenja. Huawei, kineski dobavljač telekomunikacija zabranjen u Americi, očekuje da će komercijalna primena 5G Advanced početi 2024.

Još uvek je teško reći kada će 5G Advanced postati dostupniji. Neki telekomunikacioni giganti počeli su pokretati probe na nekim tržištima, što je dobar prvi znak. Neke kompanije kažu da očekuju da se probe završe i da protokoli koji omogućavaju 5G Advanced budu postavljeni do juna 2024. Jedno je sigurno, velike kompanije su željne da ga pokrenu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track