Muskov neprijatelj broj 1 našao se na listi najbogatijih: AI imperija mu donela nekoliko milijardi
Foto: Shutterstock

procenjeno Bogatstvo najjačih

Muskov neprijatelj broj 1 našao se na listi najbogatijih: AI imperija mu donela nekoliko milijardi

Tech -

Godinu i po od kada je ChatGPT ušao u žižu svetske javnosti i tehnologiju veštačke inteligencije uneo kao jednu od glavnih tema za razgovor danas, ovogodišnja Forbsova lista pokazala je da je ova tehnologija postala pravi "rudnik zlata".

U proteklih godinu dana i nove i stare kompanije koje se bave veštačkom inteligencijom prikupile su basnoslovne količine novca, što direktno prodajom što kroz akcije, i sem što su na tom talasu stare face povećale svoja bogatstva na listi najbogatijih ove godine ima i nekih novih.

Možda i najboljji primer za to je koosnivač Nvidie i njen CEO Jensen Huang, koji je zbog skoka vrednosti akcija kompanije od 300 odsto skočio na 20. mesto na listi ove godine.

Džensen Huang, Jensen Huang
foto: Shutterstock

Nekoliko drugih kompanija je takođe zajahalo trend oko veštačke inteligencije. Super Micro Computers koji pravi servere za AI aplikacije se na berzi pokazao još bolje. Rast od 10x za godinu dana, više nego bilo koja druga kompanija na S&P 500, što je od njenih vlasnika i osnivača, muža i žene Čarles Liang i Sara Liu najnovijim milijarderima na listi.

Firma za poluprovodnike, Advanced Micro Devices (AMD), isto tako je zablistala, i njen CEO Liza Su je nakon rasta vrednosti akcija od 120 odsto takođe novo lice na listi najbogatijih u svetu.

Lisa Su
foto: Shutterstock

Tako je i Cloudflare, kompanija za sajberbezbednost koja je visoko zavisna od AI ostvarila 86 odsto AI i njihov COO Mišel Zatlin i CEO Metju Princ su na listi ove godine sa po 3,4 i 2 milijarde dolara bogatstva.

Ovo su novi ultra-bogataši iz startap ekosistema

Tradicionalno, na listi ove godine ima i novih lica iz sveta startapa. Prošle godine startapi koji su se fokusirali na AI prikupili su oko 50 milijardi dolara sredstava, prema podacima Crunchbase, i to tokom godine koju je obeležila slabija aktivnost VC fondova.

Sam Altman
foto: Shutterstock

OpenAI je među njima najveći, sa 80 milijardi dolara, ali kako sam Forbes piše osnivač i CEO Sam Altman nema direktnog udela u njemu. On se ipak pojavio na listi milijardera, jer je procenjeno da je njegova "mreža VC investicija" njemu uspela da zaradi dovoljno.

Pored njega, među startaperima na listi su i: Ivan Žao vlasnik Notion-a, aplikacije za produktivnost koja se teško oslanja na AI tehnologije, kao i Brett Adcock, osnivač i CEO kompanije koja vredi 2,6 milijardi dolara, Figure.

Izvor: Forbes/Blic/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track