Sora veštačka inteligencija ima najnoviju kreaciju, a u pitanju je neobičan muzički spot.

Model veštačke inteligencije Sora, koji je kreirala kompanija OpenAI, napravila je muzički video spot, a vizualizuje sliku i detalje koje je muzičarka imala na umu dok je komponovala pesmu.

Ogast Kemp, muzičarka, aktivistkinja i kreativni istraživač je imala priliku da ranije isproba Soru. Ona je Soru opisala kao "prekretnicu" za umetnike jer to znači da je sada jedino ograničenje vizuelnog identiteta ljudska mašta.

shutterstock-sora-3.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Nema konkretnih detalja o upitima koji su korišćeni za generisanje videa, niti koliko je video klipova bilo potrebno da se napravi spot od dva minuta i 19 sekundi.

Druge video platforme generišu do tri sekunde za svaki pojedinačni klip i do 12 sa ekstenzijama, ali se bore sa doslednošću nakon prvih pet sekundi.

Sora to diže na viši nivo i može da pravi mnogo duže klipove i više konzistentnih snimaka unutar svakog klipa. U ovom slučaju izgleda da postoji serija klipova sa 2-3 snimka.

Video, pod nazivom Worldweight, je poput sna koji vas vodi mkro kišom natopljeni um. Muzika je eterična i daje osećaj kao da stojite na autobuske stanici u mračnoj noći u praznoj ulici, dok kiša lije.

shutterstock-sora-1.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

"Osećam se kao da je ovo umetničko delo moje apsolutno srce i duša. Sećam se kako sam se osćala kada su mi ove note prolazile kroz ruke i dolazile na tastere mog sintisajzera pre skoro dve godine", rekla Kemp. "Sećam se kako je napolju padala kiša i kako sam se osećala tako srećnom što sam mogla da pretočim ta osećanja u pesmu — nešto što je moglo da ih sačuva i zadrži, tako da ja to bviše nisam morala".

Sora predstavlja veštačku inteliganciju za generisanje videa iz reči ili slika, a trenutno je u fati testiranja. OpenAI je ranije najavio da bi Sora trebalo da bude javno dostupna tokom ove godine, ali ne dok se ne isprave svi nedostaci sa bezbednošću.

Izvor: B92/Kurir/Darko Mulic