RUSKA DRŽAVNA AGENCIJA TRAŽI ODGOVOR OD APPLE: Rusima uskraćen pun pristup bankarskim aplikacijama?
Foto: Shutterstock

Kazna za kaznom

RUSKA DRŽAVNA AGENCIJA TRAŽI ODGOVOR OD APPLE: Rusima uskraćen pun pristup bankarskim aplikacijama?

Tech -

Ruska antimonopolska agencija saopštila je u četvrtak da je pisala Applu tražeći od američkog tehnološkog giganta da objasni zašto ruski korisnici Apple uređaja nemaju pristup punoj funkcionalnosti bankarskih i platnih usluga.

Ruska Federalna antimonopolska služba (FAS) kaznila je Apple sa oko 26 miliona dolara u poslednje dve godine u vezi sa, kako je opisano, zloupotrebom svog dominantnog položaja u vezi sa tržištem mobilnih aplikacija i plaćanja u aplikacijama.

Apple se ranije „s poštovanjem nije složio“ sa presudom FAS-a da je Apple-ova distribucija aplikacija preko njegovog iOS operativnog sistema dala sopstvenim proizvodima konkurentsku prednost.

App Store, Apple
foto: Shutterstock

FAS je saopštio da je većina ruskih banaka uklonjena iz App Store-a i da Apple ne dozvoljava korisnicima da instaliraju aplikacije bilo gde osim iz App Store-a, što onemogućava funkcionisanje ruskih banaka i beskontaktnih usluga.

„Postupci kompanije sadrže znake kršenja antimonopolskog zakonodavstva“, navodi se u saopštenju FAS-a. „Služba je uputila dopis kompaniji o potrebi da se agenciji dostavi detaljan, motivisan stav o ovom pitanju.

Apple je prošlog meseca napravio veliki ustupak u svojoj borbi da zaštiti dominaciju svog App Store-a na iPhone-ima i drugim uređajima u Evropi, rekavši da će programeri biti slobodni da distribuiraju svoje aplikacije direktno potrošačima. Promene su napravljene u skladu sa Zakonom o digitalnim tržištima (DMA) Evropske unije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track