IZBEGAVAJTE OVE ŠIFRE I ZAKLJUČAVAJTE OTISKOM PRSTA: 9 saveta kako da zaštitite svoj smartfon od prevaranata!
Foto: Shutterstock

tips & Tricks - BUDI PAMETNIJI OD HAKERA

IZBEGAVAJTE OVE ŠIFRE I ZAKLJUČAVAJTE OTISKOM PRSTA: 9 saveta kako da zaštitite svoj smartfon od prevaranata!

Tech -

Hakeri postaju pametniji, ali možete i vi. Otkrijte najbolje strategije za zaštitu vašeg pametnog telefona.

Dugo SU se smatralo sigurnijim od operativnih sistema za desktop računare, ali loši akteri postaju sve pametniji u pronalaženju načina da zgrabe vaše osetljive podatke čak i na mobilnim operativnim sistemima. Dakle da istražimo devet efikasnih strategija za jačanje vašeg telefona od prevaranata, hakera i drugih pretnji sajber bezbednosti – i na Android-u i na iOS-u.

1. Budite pametni sa lozinkama

Jedan od najosnovnijih koraka u obezbeđivanju vašeg telefona je korišćenje jakih, jedinstvenih lozinki za sve vaše naloge. Odbacite naviku ponovnog korišćenja lozinki na više platformi. Umesto toga, odlučite se za nasumične nizove znakova, uključujući mešavinu slova (i velikih i malih), brojeva i simbola.

Mobilni Telefon, Sigurnost, Password, Lozinka
foto: Shutterstock

2. Prebacite se na pristupne ključeve

Čak i bolje od lozinki? Passkeys. Ovaj novi metod autentifikacije koristi biometrijske podatke, kao što su otisci prstiju ili prepoznavanje lica, za verifikaciju vašeg identiteta. Pristupni ključevi su praktično imuni na phishing napade, jer se ne mogu deliti ili ukrasti kao tradicionalne lozinke. Sa pristupnim ključevima, deo se bezbedno čuva na vašem uređaju ili menadžeru lozinki, dok je druga polovina kod provajdera usluga, što hakerima onemogućava da ih presretnu.

3. Koristite VPN na javnoj Wi-Fi mreži

Možda ste ovo već čuli bezbroj puta. Ali kada se povezujete na javne Wi-Fi pristupne tačke, od suštinskog je značaja da koristite virtuelnu privatnu mrežu (VPN) da biste šifrovali svoje podatke i sakrili svoje aktivnosti na mreži od znatiželjnih očiju. VPN-ovi ne samo da štite vaše podatke u tranzitu, već i anonimiziraju vaš digitalni otisak, što otežava bilo kome da uđe u trag vašim aktivnostima do vas. Nekoliko odličnih VPN-ova koje možete isprobati su Windscribe i Bitdefender.

VPN
foto: Shutterstock

4. Izbegavajte korišćenje otključavanja licem

Iako prepoznavanje lica može biti zgodan način za otključavanje vašeg uređaja, generalno je manje bezbedno od korišćenja otiska prsta ili lozinke - sa jednim značajnim izuzetkom: iPhone uređajima. Za druge uređaje, najbolje je osloniti se na robusnije metode autentifikacije kao što je otisak prsta.

5. "Higijena" aplikacije je važna

Odvojite trenutak za reviziju aplikacija instaliranih na vašem telefonu. Izbrišite sve nekorišćene ili zastarele aplikacije, zajedno sa povezanim nalozima i podacima. Svaka aplikacija predstavlja potencijalni bezbednosni rizik, jer može sadržati ranjivosti ili zahtevati ažuriranja za rešavanje poznatih problema. Za aplikacije koje odlučite da zadržite, omogućite automatska ažuriranja kako biste bili sigurni da uvek koristite najnovije, najbezbednije verzije.

Brisanje, Aplikacija
foto: Shutterstock

6. Utišajte prevarante pomoću aplikacija za blokiranje poziva

Robopozivi i telefonske prevare mogu biti više od smetnji – takođe mogu ugroziti vaše lične podatke. Aplikacije za blokiranje poziva kao što je Truecaller mogu pomoći u identifikaciji i blokiranju ovih zlonamernih poziva pre nego što stignu na vaš telefon. Iako nisu savršene, ove aplikacije mogu pružiti dodatni sloj zaštite od potencijalnih prevara. Ako dođe do poziva i sumnjate da je prevara, najbolje je da uopšte ne odgovarate kako biste izbegli podsticanje prevaranta da ponovo pozove, možda sa drugog broja.

7. Držite se zvaničnih aplikacija

Aplikacije trećih strana koje objedinjuju različite usluge (društvene medije, na primer) u jednu platformu mogu predstavljati bezbednosni rizik potencijalno davanjem neovlašćenog pristupa vašim nalozima. Da biste zaštitili svoje osetljive informacije, uvek koristite zvanične aplikacije koje pružaju sami provajderi usluga. Na ovaj način možete biti sigurni da vaši akreditivi za prijavu i podaci nisu kompromitovani od strane nepouzdanih izvora.

Google play
foto: Shutterstock

8. Napravite rezervnu kopiju

Redovno pravljenje rezervnih kopija podataka vašeg telefona je mudra praksa. On pojednostavljuje proces prelaska na novi uređaj omogućavajući vam da lako prenesete svoje podatke. Što je još važnije, osigurava da se vaši podaci bezbedno čuvaju u oblaku, čak i ako je vaš telefon izgubljen ili ukraden. I iOS i Android uređaji nude jednostavna rešenja za pravljenje rezervnih kopija – iCloud i Google Drive, respektivno – tako da nema izgovora da ne zaštitite svoje vredne informacije.

9. Znajte kako da zaključate ili obrišete na daljinu

U najgorem slučaju da vaš telefon bude izgubljen ili ukraden, mogućnost daljinskog zaključavanja ili brisanja uređaja može biti spas. Zaključavanjem telefona sprečavate neovlašćeni pristup vašim podacima. A ako je potrebno, možete preduzeti drastičniji korak daljinskog brisanja svih podataka sa uređaja. Potez koji postaje manje zastrašujući kada imate nedavnu rezervnu kopiju bezbedno uskladištenu u oblaku. Na primer, na Android-u možete da koristite aplikaciju Find Device da biste zaštitili ili izbrisali telefon.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track