OVO BI MOGLO BITI NOVO APPLE-OVO ORUŽJE DA POVEĆA PRIHOD! Gigant hoće da osvoji novo tržište i mesto u našim kućama!
Foto: Shutterstock

potencijalni 'uspeh'

OVO BI MOGLO BITI NOVO APPLE-OVO ORUŽJE DA POVEĆA PRIHOD! Gigant hoće da osvoji novo tržište i mesto u našim kućama!

Tech -

Apple navodno radi na kućnom robotu koji bi potencijalno mogao biti njegov sledeći veliki novi proizvod nakon Vision Pro-a.

Nakon što je napustio decenije rada na izgradnji električnog automobila koji se samostalno vozi, Apple sada istražuje pohod na kućne robote, koji bi mogli postati „sledeća velika stvar“ kompanije nakon Vision Pro slušalica, prema novom izvještaju. I odeljenje za hardverski inženjering kompanije i grupa za veštačku inteligenciju i mašinsko učenje navodno rade zajedno na potencijalnom novom proizvodu.

Apple inženjeri razmatraju mobilnog robota koji može da prati korisnike u kući, izvestio je Mark Gurman iz Blumberga, pozivajući se na ljude koji su upoznati sa situacijom. Takođe su rekli da je druga najveća javna korporacija na svetu napravila prototip za stoni kućni uređaj koji može da pomera ekran pomoću robotike.

Robot
foto: Shutterstock

Apple je prošle godine najzad uspeo da prekine opadanje prihoda na kraju prošle godine, prijavivši rast prodaje od dva odsto, navodi The Guardian. Ali stvari ne idu dobro za proizvođače iPhone-a. Njegova prodaja u Kini pala je sa 23,9 milijardi dolara na 20,8 milijardi dolara u tom kvartalu. Prodaja iPad-a je takođe pala na 7 milijardi dolara sa 9 milijardi dolara u istom kvartalu prethodne godine. Sve ovo stavlja veći pritisak na kompaniju da otvori nove izvore prihoda.

Ova ideja bi potencijalno mogloa pomoći kompaniji da stavi još jedan Apple uređaj u domove svojih potrošača. Ali čak i ako proizvod postane stvarnost, Apple neće biti prva kompanija koja je razvila kućnog robota.

Astro robot
foto: Shutterstock

Gigant e-trgovine Amazon je 2021. godine lansirao robota pod nazivom Astro, ekran na točkovima koji radi sa glasovnim softverom kompanije Aleka. Iako Bloombergov izveštaj ukazuje da bi Apple-ov novi proizvod mogao da liči na Astro, nije jasno kako bi Appleov robot izgledao ako bi stigao na police.

Dok su recenzenti označili Astro kao neuspeh, drugi kućni roboti su postigli širok uspeh. Roomba, serija robota za čišćenje kuće kompanije iRobot, nalazi se u više od 40 miliona domova, barem prema tvrdnjama kompanije. Zanimljivo je da je Amazon pokušao da kupi iRobot sve dok obe kompanije nisu morale da odustanu od ugovora zbog regulatornih problema.

Astro robot
foto: Shutterstock

Osim toga, Apple Vision Pro, najnovija ponuda proizvoda kompanije koja služi kao avangarda njenih ambicija da uđu na tržište virtuelne/proširene stvarnosti, bila je relativno uspešna.

Uprkos neverovatnoj ceni od 3.500 dolara, prodato je više od 150.000 jedinica prvog vikenda, prema analitičaru kompanije Apple Ming-Chi Kuo. Poređenja radi, kompanija je prodala 2.700.000 jedinica iPhone-a prvog vikenda 2007. Ali uzmajući u obzir prosečnu prodajnu cenu iPhone-a od 450 dolara u to vreme, Vision Pro je ostvario približno četiri puta veći prihod nego što iPhone na svom lansiranju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja