Lara Croft pobedila Kratosa i Super Maria: Proglašena za najlegendarniji lik iz igara ikada
Foto: Shutterstock

Nagrade Bafta Games

Lara Croft pobedila Kratosa i Super Maria: Proglašena za najlegendarniji lik iz igara ikada

Tech -

Lara Croft je proglašena za najlegendarnijeg lika iz video igara svih vremena povodom 20. dodele nagrada Bafta Games.

Prošlo je 28 godina otkako je Tomb Raider upoznao igrače sa Larom i ona se za to vreme prilično promenila.

„Ona je od veoma šiljate i detinje u crtanju postala veoma filmska“, kaže Šeli Blond, glumica koja je dala glas originalnoj Lari.

Ona je pobedila Maria i Sonica za titulu u anketi među igračima. Šeli kaže za BBC Newsbeat da nije iznenađena, iako priznaje da sama nikada nije igrala igru.

Super Mario
foto: EPA/KIYOSHI OTA

„Ono što je toliko kultno kod Lare Kroft je činjenica da je ona glavna ženska uloga u video igrici“, kaže ona. "Ona je sve o moći devojaka i osnaživanju žena, u prvom je planu, ona je ono što je avantura."

Video igra je pokrenula širu franšizu Lara Croft - više video igara, kao i blokbaster filmove sa Angelinom Jolie, pa čak i Netflix seriju koja se očekuje kasnije ove godine.

Lara Kroft
foto: Profimedia

Kada je Šeli prvi put dobila posao da da glas Lari, rečeno joj je da dobije inspiraciju od izvesnog istraživača fedora sporta.

„Smer koji sam dobio u studiju je bio da je ona Indiana Jones“, kaže Šeli. „Dakle, ona je smela, drska, slična haljina, slična vrsta avantura - ali Britanka. Devojke bi mogle da se povežu sa njom i devojke mogu da rade sve što Indiana Jones može."

Šeli će biti na dodeli nagrada Bafta Games 11. aprila kako bi uručila nagradu, ali uprkos tome što je izgovarala najikoničniji lik iz video igara, ona kaže da je jedina igra koju je sama igrala Pac-Man.

Pac-man
foto: Shutterstock

„Nikada nisam igrala Tomb Raider, moja originalna kopija je još uvek u kutiji, upakovana“, kaže ona za Newsbeat.

Ali njen voljeni Pac-Man nije zaboravljen, zauzeo je respektabilno šesto mesto na rang listi za najpoznatiji lik.

Gladni žuti hokejaški pak osvojio je Mario, koji je bio drugoplasirani, Hitmanov agent 47 na trećem, Sonic the Hedgehog na broju četiri i Sackboy iz Little Big Planet koji je bio peti.

Ostatak od 10 najboljih činili su Link iz Legende o Zeldi, HALO Master Chief, Kratos - God of War i Shadowheart iz Baldur's Gate 3.

Legend of Zelda
foto: Shutterstock

Bafta kaže da je više od 4.000 igrača širom sveta učestvovalo u anketi putem svoje web stranice.

Igre i franšize koje su stvorile 20 najpopularnijih likova prikupile su 44 nagrade Bafta Games između sebe u protekle dve decenije, prema Akademiji.

Portparol kaže da nisu voljeni samo kao likovi iz video igara, već su i "neki od najupečatljivijih likova u bilo kom mediju".

Kratos
foto: Shutterstock

Šeli kaže da su, iako su možda „sjajno zabavni“, teže uspostaviti vezu sa njima.

A ono što je primetno tokom godina je kako je Lara pomogla tolikom broju ljudi.

„Čuo sam toliko priča i to je magična stvar, što mislim da malo žuto lice koje jede krugove – ili jež – ne bi moglo da uradi.

Kompletnu listu top-20 možete pogledati ovde.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track