Google Gemini uskoro dobija velike promene: Od predloga za Gmail do pretplate na Android-u
Foto: Shutterstock

Poboljšanje ili ne?

Google Gemini uskoro dobija velike promene: Od predloga za Gmail do pretplate na Android-u

Tech -

Google je rekao da nema šta da objavi „trenutno“ u vezi sa vrhunskim Gemini funkcijama

Google chatbot sa veštačkom inteligencijom (AI) Gemini uskoro bi mogao da doživi značajne promene, uključujući funkcije odgovora sa Gmail-om na Androidu i novi model pretplate.

Prema Financial Times, Google navodno razmišlja o ideji o nizu novih AI funkcija za upotrebu u Google pretrazi koje bi mogle biti dodate trenutnim premium uslugama pretplate kompanije.

Izvori upoznati sa ovim pitanjem rekli su izdanju da je koncept u aktivnom razvoju i da će redovni pretraživač kompanije ostati slobodan za korišćenje. Međutim, besplatni i premium proizvodi za pretragu bi navodno i dalje prikazivali oglase. Različite ideje se i dalje interno rađaju u Google.

Google, Google bard, Google Gemini, Gemini
foto: Shutterstock

Google One AI premium članstvo daje korisnicima pristup određenim AI funkcijama koje je napravio Google, uključujući 2TB skladišnog prostora i verziju Gemini asistenta za Gmail i Dokumente.

„Godinama smo ponovo osmišljavali pretragu kako bismo pomogli ljudima da pristupe informacijama na način koji im je najprirodniji“, navodi se u Google saopštenju. „Sa našim generativnim eksperimentima sa veštačkom inteligencijom u pretrazi, već smo servirali milijarde upita i vidimo pozitivan rast upita za pretragu na svim našim glavnim tržištima. Nastavljamo da ubrzano unapređujemo proizvod kako bismo zadovoljili potrebe novih korisnika.“

Google je ima interesovanje za ugradnju AI-a u razne proizvode

Nedavni izveštaji su otkrili da bi Google uskoro mogao da objavi predloge za odgovore koje pokreće Gemini u aplikaciji Gmail za Android.

Bloomberg je u martu izvestio da Apple želi Google partnerstvo i veliki dogovor koji bi omogućio korisnicima iPhone-a da iskoriste jedinstvene karakteristike Geminija.

Google, Gemini, chatbot
foto: Shutterstock

Izvor je rekao da se Apple nada da će licencirati Gemini i iskoristiti AI kroz nova ažuriranja iOS-a kasnije ove godine.

Logan Kilpatrick, koji je do marta bio bivši šef za odnose sa programerima OpenAI-a, najavio je u utorak da će voditi Google-ov AI Studio i pomoći u iteraciji na Gemini-ju.

„Puno teškog rada je pred nama, ali ćemo Google učiniti najboljim domom za programere koji grade pomoću veštačke inteligencije“, rekao je on na LinkedIn-u. „Takođe, okupljamo tim koji se najviše fokusira na AI programere na svetu.“

U nastojanju da korisnicima pruži veći nadzor, Google je 4. marta predstavio novu funkciju za Gemini koja omogućava onima koji podstiču chatbot da uređuju netačne odgovore koji nisu odgovarajuće dužine ili odgovaraju njihovim potrebama.

Apple
foto: Shutterstock

Nakon generisanja početnog odgovora iz bilo kog datog upita, korisnici mogu da istaknu određene delove teksta koje je dao Gemini i da ga izmene klikom na iskačući prozor sa alatkom za olovku.

Alat može regenerisati odgovor, skratiti ga, produžiti ili ga u potpunosti ukloniti. Takođe uključuje mogućnost dodavanja još jednog upita u istaknuti odeljak kako bi se pružila detaljna uputstva o tome kako korisnik želi da se promeni.

Uprkos ovim promenama, Google tek treba da ponovo objavi funkciju za generisanje slika za Gemini koja je izazvala kontroverzu ranije ove godine kada je stvorio istorijski netačne slike nacista i očeva osnivača. Ova funkcija je takođe imala poteškoća sa generisanjem slika belaca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track