Google ne želi da isključite Bluetooth: Važne funkcije će biti onemogućene ako to uradite!
Foto: Shutterstock

Android 15 poboljšanjE ili ipak ne?

Google ne želi da isključite Bluetooth: Važne funkcije će biti onemogućene ako to uradite!

Tech -

Google je konačno spreman da pokrene svoju dugo očekivanu mrežu Pronađi moj uređaj (Find My Device) u narednih nekoliko dana. Potencijalno milijarde Android uređaja će početi da pinguju jedni druge preko Bluetooth-a, stvarajući ogromnu mrežu za praćenje izgubljenih uređaja koja je jednaka ili čak veća od Apple-ove Find My mreže.

Način na koji to funkcioniše je da će uređaji koji učestvuju koristiti Bluetooth da emituju 'svetionik' koji drugi uređaji u blizini mogu da prime. Lokacija uređaja za emitovanje se zatim šifruje od strane uređaja za prijem i otprema na Google server tako da samo vlasnik uređaja za emitovanje može da vidi njegovu lokaciju.

Bluetooth je apsolutno osnovna komponenta Google-ove mreže Find My Device, tako da ako korisnici koji se uključe u mrežu onemoguće Bluetooth radio svog uređaja, mreža Find My Device neće raditi kako je predviđeno.

Bluetooth
foto: Shutterstock

Onemogućavanje Bluetooth signala vašeg uređaja znači da ne samo da će vaš uređaj biti nedostupan na mreži Find My Device ako izgubi pristup podacima, već to takođe znači da nećete pomagati drugim ljudima da pronađu svoje izgubljene uređaje.

Prepoznajući ovu dilemu, Google radi na novoj funkciji u Androidu 15 koja u suštini omogućava korisnicima da pauziraju umesto da onemoguće Bluetooth radio svog uređaja.

Google
foto: Reuters

U nedavnim verzijama za pregled Androida 15, postoje brojne reference na funkciju „Bluetooth automatsko uključivanje“. Ova funkcija, kao što joj ime govori, može automatski uključiti Bluetooth.

Bluetooth
foto: Shutterstock

Kada je ova funkcija omogućena, a korisnik pokuša da isključi Bluetooth kroz Brza podešavanja uveden u nedavnom ažuriranju Android 14 KPR2, može se pojaviti prekidač za „automatski uključi sutra“. Ovo prebacivanje može biti praćeno tekstom koji obaveštava korisnika da obuhvata „funkcije kao što su Brzo deljenje, Pronađi moj uređaj i lokacija uređaja koriste Bluetooth“.

Kod za funkciju Bluetooth automatskog uključivanja je već stigao do AOSP-a, otkrivajući nešto više informacija o tome:

  • Prvo, samo sistemske aplikacije to mogu omogućiti, tako da aplikacije trećih strana neće moći da prebacuju Bluetooth radio vašeg uređaja bez vašeg znanja.
  • Drugo, API nije ograničen na Android 15, što znači da bi mogao biti dostupan na starijim verzijama Android-a. Međutim, uređaj mora da koristi AOSP Bluetooth stek umesto prilagođenog.
Android
foto: Shutterstock

Uprkos tome, komentari koda navode da funkcija automatskog uključivanja Bluetooth-a neće biti podržana na svim uređajima.

Nejasno je zašto funkcija automatskog uključivanja neće raditi na svim uređajima, s obzirom na to da OS već može ručno uključiti Bluetooth, ali to je možda razlog zašto se prekidači za automatsko uključivanje nisu pojavili čak kada se omogući funkcija.

Funkcija automatskog uključivanja Bluetooth-a nije dostupna ni u Android 15 Developer Preview 2 ni u Androidu 14 KPR3 Beta 2.1, ali je moguće da će biti aktivna u predstojećem Android 15 beta izdanju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track