GOOGLE ĆE ČITATI VAŠE MEJLOVE I PRE VAS! Zabrinjavajuća otkrića koja ruše privatnost - postoji samo 1 savet da se zaštitite!
Foto: Shutterstock

još jedno negativno Iznenađenje

GOOGLE ĆE ČITATI VAŠE MEJLOVE I PRE VAS! Zabrinjavajuća otkrića koja ruše privatnost - postoji samo 1 savet da se zaštitite!

Tech -

Kako mobilni uređaji postaju bojno polje privatnosti AI, dok se Google, Samsung i Apple svi bore za pažnju korisnika, opravdana sumnja i rizici odjednom postaju mnogo jasnij...

Gemini (najpoznatiji Google-ov AI alat) je prvo najavljen kao dodatak nalik Copilot-u za Workspace Labs, a zatim kao plaćeni dodatak za Google One za Workspace, ali sada izgleda da ide ka Gmail-u na Android-u, pogađajući milione korisnika. A pošto cilja na mobilne korisnike, funkcioniše drugačije i nosi veoma različite rizike.

Google navodno priprema Gemini AI predloge odgovora u Gmail-u na Androidu.

Google, Gemini, chatbot
foto: Shutterstock

Za svaki mejl dobijaju se 3 predložena odgovora, a vaše je samo da izaberete, dotaknete i pošaljete. I tako privlačnost generativne AI nastavlja da se širi.

Skrinšotovi koji su isplivali u javnost, podeljeni preko PiunikaWeb-a, ilustruju poboljšanja u odnosu na super jednostavne automatske odgovore (replies) na koje smo se svi navikli poslednjih godina. Ali, ovi predloženi odgovori znače da je Gemini pročitao vašu e-poštu, čak i ako vi niste.

Ponude Google Workspace-a za desktop računare i Microsoft Office AI imaju stvarna razmatranja privatnosti i bezbednosti. Podatke i korisničke podatke koji se šalju u Cloud, potencijalno skladištenje i pregled od strane ljudi, korišćenje kao podataka za obuku, nosi rizik od kompromitovanja podataka.

Korisnici Workspace Labs-a su upozoreni da „Google koristi Workspace Labs podatke i metriku za obezbeđivanje, poboljšanje i razvoj proizvoda, usluga i tehnologija mašinskog učenja širom Google-a... Vaše Workspace Labs podatke takođe može da čita, ocenjuje, komentariše i pregleda ljudski recenzenti“. Kao takvi, korisnicima se kaže da „ne uključuju lične, poverljive ili osetljive informacije u svoje upite“.

Google je naglasio da je program Workspace Labs pogodan za one koji žele da eksperimentišu i pomognu u razvoju novih alata. Rekli su da je „to je veoma mali procenat ukupnog broja korisnika koji učestvuju“ i daju im se „jasna obaveštenja“ i traže dozvolu pre nego što Google koristi njihove podatke za poboljšanje usluga i modela.

Google Workspace
foto: Shutterstock

Ali mobilni uređaji će postati pravo bojno polje za privatnost i bezbednost za veštačku inteligenciju.

Za korisnike Android-a, analiza privatnih poruka e-pošte za formulisanje odgovora i konteksta je slična potencijalu za Gemini na Google Messages-u da uradi isto. Upravo ovaj ukus generativne AI ulazi u srž nove debate o „hibridnoj AI“. Koju analizu treba ograničiti na lokalni uređaj, a šta poslati u oblak radi snažnije analize, kao i za skladištenje i pregled.

Budući da još nema dostupnih detalja o privatnosti specifičnih za ovo potencijalno izdanje Android-a, možemo da pogledamo šta je urađeno na drugim mestima u drugim Gemini aplikacijama za smernice.

Android
foto: Shutterstock

Za pretplaćene korisnike Workspace -a, Google kaže „ne koristimo vaše Workspace podatke za obuku ili poboljšanje osnovne generativne veštačke inteligencije i velikih jezičkih modela koji pokreću Gemini, Search i druge sisteme van Workspace-a bez dozvole".

Ali za Gemini na Google Messages-u, korisnicima se kaže „Google prikuplja vaše razgovore na Gemini Apps, povezane informacije o korišćenju proizvoda, informacije o vašoj lokaciji i vaše povratne informacije... Da bi pomogli u kvalitetu i poboljšanju naših proizvoda, ljudski recenzenti čitaju, dodaju komentare i obrađuju vaše razgovore na Gemini Apps.“

Ovi korisnici su upozoreni: „Ne unosite poverljive informacije u svoje razgovore ili bilo koje podatke koje ne biste želeli da recenzent vidi ili da Google koristi za poboljšanje naših proizvoda, usluga i tehnologija mašinskog učenja.“

Gmail
foto: Shutterstock

Ovo su jasno različite aplikacije Geminija—Gmail, Google Messages i Gemini-jeva sopstvena aplikacija, kao i šira ponuda Workspace-a, ali za korisnike koji žele da shvate implikacije privatnosti kada koriste generativnu veštačku inteligenciju, ovo će morati da bude pojednostavljeno jer će biti teško je uskladiti različite politike privatnosti.

U međuvremenu, osnovni savet kada je u pitanju slanje upita AI zasnovanoj na oblaku je da sledite Google-ove smernice i izbegavate bilo šta poverljivo. Što se tiče veštačke inteligencije u okviru Gmail-a i sličnih aplikacija – gde su informacije poverljive po svojoj prirodi, čekamo pojedinosti o tome šta ako bilo koji podatak napusti pametne telefone korisnika.

Google uvek želi da naglasi pristanak korisnika kada je u pitanju veštačka inteligencija, uključujući dodavanje Gemini svojim aplikacijama, pošto je ranije rekao da „kako nastavlja da širi Gemini na Google proizvode i usluge, uvek će zadržati ove sveobuhvatne principe : Gemini će uvek tražiti od korisnika obaveštenja o jasnom pristanku i upotrebi podataka pre nego što prvi put pristupe njihovim ličnim podacima.”

Google, Google bard, Google Gemini, Gemini
foto: Shutterstock

Čekamo detalje o obimu primene Gemini Gmail-a na Android-u i relevantnim razmatranjima privatnosti i bezbednosti za milione korisnika. A ovo je sada dodatno začinilo vest da bi Gemini mogao doći i na iPhone. Iako su male šanse da će Google analizirati poruke unutar Apple-ove aplikacije Mail ili njegove iMessages platforme - Gmail na iOS-u, međutim, gotovo sigurno biće deo te priče.

Google neće dalje komentarisati u ovoj fazi, ali je naglasio svoju posvećenost privatnosti. Kada je u pitanju generativna AI, ključno je pročitati relevantne politike privatnosti kada su dostupne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track