Spotify pokreće AI plejlistu: Pravićemo listu pesama koristeći samo tekst, ali možda će i cena da skoči!
Foto: Shutterstock

veštačka inteligencija

Spotify pokreće AI plejlistu: Pravićemo listu pesama koristeći samo tekst, ali možda će i cena da skoči!

Tech -

Spotify je jedna od prvih platformi za striming muzike koja je prihvatila generativnu veštačku inteligenciju, a kompanija sada podiže to na sledeći nivo lansiranjem AI playlist.

Trenutno, u beta verziji, Spotify AI funkcija liste za reprodukciju omogućava premium korisnicima da naprave prilagođenu listu pesama koristeći tekst.

Dostupna i za Android i iOS korisnike pametnih telefona, funkcija je ograničena na tržišta poput Velike Britanije, Australije i uskoro će biti proširena na više tržišta.

Android, Apple
foto: Shutterstock

Korisnici Spotify Premium-a sada mogu da koriste tekstualne upite ili fraze kao što su „pesme za serenadu mojoj mački“ ili „ritmovi za borbu protiv zombi apokalipse“. Takođe mogu da sadrže emodžije, boje, imena filmskih likova i još mnogo toga da biste dobili muzičke preporuke. Na osnovu ovih unosa, Spotify će preporučiti muziku koja odgovara izvođaču, žanru, raspoloženju ili svemu gore navedenom.

Spotifaj
foto: Shutterstock

Spotify takođe koristi i inpute iz generativnog AI modela (LLM) da bi razumeo namere korisnika i ponudio muziku koja odgovara njihovom raspoloženju i ukusu. Kompanija je takođe nedavno predstavila novog DJ-a sa veštačkom inteligencijom, koji nudi prilagođeno biranje muzike, uključujući komentare izgovorenih reči.

Većina funkcija koje podržava AI na Spotify-u trenutno je ograničena na premium korisnike, a nedavni izveštaj kompanije Spotify takođe je nagovestio da platforma planira da podigne cenu pretplate sa 1 na 2 dolara na odabranim tržištima. Ne samo to, platforma takođe primenjuje više ograničenja na svom besplatnom nivou, primoravajući više ljudi da plaćaju premium pretplatu kako bi dobili najbolje moguće Spotify iskustvo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track