MUSK KRENUO U OZBILJAN RAT SA VLASTIMA! Sudija otvorio istragu o milijarderu, Elon oštro odgovara: Izdao si ustav i narod!
Foto: Printscreen YT, D.M.

sukob

MUSK KRENUO U OZBILJAN RAT SA VLASTIMA! Sudija otvorio istragu o milijarderu, Elon oštro odgovara: Izdao si ustav i narod!

Tech -

Sukob između Elona Muska i Brazila eskalirao je u nedelju kada je sudija Vrhovnog suda otvorio istragu o milijarderu nakon što je Musk rekao da će ponovo aktivirati naloge na platformi društvenih medija X za koje je sudija naredio da se blokiraju.

Musk, vlasnik X-a i samoproglašeni apsolutista (vladar s neograničenom vlašću) slobode govora, osporio je odluku sudije Aleksandra de Moraesa kojom se naređuje blokiranje određenih naloga. On je rekao da će X, ranije poznat kao Twitter, ukinuti sva ograničenja jer su neustavna i pozvao Moraesa da podnese ostavku.

Ni Musk, X ni brazilske vlasti nisu otkrili koji su nalozi na društvenim mrežama blokirani. X je prvi put objavio o nalogu za blokiranje u subotu, ali nije bilo odmah jasno kada je nalog izdat.

Elon Musk, elon musk
foto: Shutterstock

Moraes istražuje "digitalne milicije" koje su optužene za širenje lažnih vesti i poruka mržnje tokom vlade bivšeg krajnje desničarskog predsednika Žair Bolsonara (Jair Bolsonaro), a takođe vodi istragu o navodnom pokušaju Bolsonarova državnog udara.

Musk je u X postu u subotu uveče optužio Moraesa da je "drsko i više puta" izdao ustav i narod Brazila.

„Ovaj sudija je primenio ogromne novčane kazne, zapretio da će uhapsiti naše zaposlene i prekinuti pristup X u Brazilu“, rekao je on u objavi. „Kao rezultat toga, verovatno ćemo izgubiti sav prihod u Brazilu i morati da zatvorimo tamošnju kancelariju. Ali principi su važniji od profita.“ Milijarder se obavezao da će pravno osporiti nalog o blokiranju X naloga gde je to moguće.

Moraes je u nedelju odgovorio tako što je dodao Muska u istragu koju vodi o lažnim vestima na društvenim mrežama i otvorio istragu o onome što je nazvao ometanjem pravde.

U svojoj odluci, Moraes je rekao: „X će se uzdržati od nepošoivanja bilo kakvog sudskog naloga koji je već izdat, uključujući izvršenje bilo kakvog ponovnog aktiviranja profila koji je blokiran od strane ovog Vrhovnog suda“.

Ako X ne ispuni nalog za blokiranje određenih računa, kompanija će biti kažnjena sa 100.000 reala (19.740 dolara) dnevno, rekao je sudija u saopštenju objavljenom za medije.

Levičarska vlada predsednika Luiz Inacio Lula da Silva izrazila je podršku Moraesu, pri čemu je generalni advokat Horhe Mesijas (Jorge Messias) kritikovao Muska i pozvao na regulisanje mreža društvenih medija kako bi se sprečilo da strane platforme krše brazilske zakone.

Elon Musk, elon musk
foto: Shutterstock

„Ne možemo da živimo u društvu u kojem milijarderi sa prebivalištem u inostranstvu imaju kontrolu nad društvenim mrežama i dovode se u poziciju da krše vladavinu zakona, ne poštujući sudske naloge i preteći našim vlastima“, rekao je Mesijas u objavi na X.

Prošle godine, Moraes je takođe naredio istragu protiv rukovodilaca platforme za društvene poruke Telegram i Alphabet-ovog Googla, koji su bili zaduženi za kampanju kritikovanja predloženog zakona o regulaciji interneta. Predlog zakona stavlja teret na internet kompanije, pretraživače i servise za razmenu poruka na društvenim mrežama da pronađu i prijave nezakonit materijal, umesto da ga prepuste sudovima. To bi takođe nametnulo velike kazne za propuste tog tipa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track