Prevelike ambicije i još veći "zalogaj"? Apple otpušta skoro 600 zaposlenih i zatvara projekate visokih profila
Foto: Shutterstock

veliki korak unazad

Prevelike ambicije i još veći "zalogaj"? Apple otpušta skoro 600 zaposlenih i zatvara projekate visokih profila

Tech -

Tehnološki gigant Apple potvrdio je otpuštanje više od 600 zaposlenih nakon ukidanja dve velike inicijative: projekta samovozećih automobila, poznatog kao Project Titan, i razvoja mikro-LED ekrana u kući.

Blizu 600 zaposlenih iz razvojnih timova Projekta Titan (Apple Car) i MicroLED-a podnelo je najveći teret otpuštanja. Tim za MicroLED ekrane, koji je bio centralna tačka Appleovih nastojanja nakon kupovine LuxVue tehnologije 2014. godine, suočio se sa značajnim problemima. Izazovi u proizvodnji doveli su do otkazivanja MicroLED ekrana za Apple Watch ranije ove godine, što je rezultat nedavnih otpuštanja.

Projekat Titan, Apple-ov ambiciozni projekat samovozećih automobila, takođe je pretrpeo značajni poraz. Uprkos tome što je navodno zapošljavalo oko 2.000 zaposlenih posvećenih projektu, on je na kraju odložen prošlog meseca. Odluka je doneta usred unutrašnje neodlučnosti među rukovodiocima u vezi sa smerom projekta i zabrinutosti zbog eskalacije troškova. Neki zaposleni iz tima Project Titan su apsorbovani u druge timove u okviru Apple-a, posebno one koji se fokusiraju na razvoj veštačke inteligencije (AI), dok je od drugih zatraženo da napuste kompaniju.

Apple, apple car
foto: Shutterstock

Štaviše, otpuštanja su se proširila i na razvoj Siri, kao što se vidi u obaveštenjima podnetim u San Dijegu. Ova obaveštenja su u skladu sa izveštajima o tome da je Apple zatvorio kancelariju za operacije Siri podataka. Zaposlenima pogođenim ovim zatvaranjem ponuđene su opcije preseljenja u Ostin u Teksasu, što je takođe signaliziralo promenu u Appleovom operativnom fokusu.

Ova otpuštanja označavaju jedan od najvećih napora kompanije Apple u restrukturiranju od vrhunca pandemije. Odluka kompanije da pojednostavi svoje projekte odražava strateški pomak ka davanju prioriteta razvoju AI-a, jer nastoji da održi svoju konkurentsku prednost u tehnološkom pejzažu koji se brzo razvija.

Apple, apple car
foto: Shutterstock

Iako je Apple odbio da komentariše tačan broj zaposlenih pogođenih otpuštanjem, spekulacije sugerišu da je većina onih koji su pogođeni bili uključeni u sada nepostojeće razvojne inicijative Project Titan i MicroLED. Međutim, neki bivši zaposleni sa ovih projekata su navodno preusmereni da podrže tekuće AI projekte kompanije.

Apple-ove nedavne radnje dolaze usred tekućih pravnih izazova, uključujući tužbu koju je podnelo Ministarstvo pravde u kojoj se navodi da su praktikovali antikonkurentske prakse na tržištu pametnih telefona. Uprkos ovim preprekama, Apple ostaje fokusiran na inovacije, sa izveštajima koji ukazuju na istraživanje razvoja proizvoda „kućne robotike“, dodatno diverzifikujući svoj portfolio proizvoda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track