X je proširio svoju podršku za pristupne šifre i učinio ovu opciju dostupnom korisnicima širom sveta, sve dok pristupaju aplikaciji na iPhone-u.

Kompanija društvenih medija, sada X ranije poznata kao Twitter, prvobitno je pokrenula podršku za pristupni ključ za iOS korisnike u SAD još u januaru. X Safety potvrdio svoje globalno uvođenje, dajući većem broju ljudi izbor da koriste alternativu za prijavu.

Pristupni ključevi se smatraju sigurnijim od lozinki, jer nisu ranjivi na phishing ili šeme društvenog inženjeringa i otporni su na krađu prijavljivanja. Kada korisnici aktiviraju i podese lozinku za prijavu, oni kreiraju par ključeva koji će im služiti kao akreditiv za digitalnu autentifikaciju.

Usluga koja nudi opciju prijavljivanja ima pristup samo jednom od tih ključeva, koji zatim mora da upari sa drugim ključem koji se čuva lokalno na uređaju korisnika da bi potvrdio njihov identitet. Korisnik samo treba da potvrdi da je on taj koji pristupa svom nalogu preko svojih biometrijskih akreditiva ili šifre uređaja.

Da bi omogućili ovu opciju - pristupne ključeve na X-u, korisnici će morati da pokrenu svoju iOS aplikaciju, a zatim da odu na „Podešavanja i privatnost“ pod „Vaš nalog“. U odeljku „Bezbednost i pristup nalogu“ mogu da pronađu pristupni ključ pod „Dodatna zaštita lozinkom“.

shutterstock-x-mreza-1.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Poznati detalji podrške za Android aplikaciju

Nažalost, X nije tačno precizirao kada će opcija biti dostupna za Android korisnike. Podrška za pristupni ključ za Android verziju aplikacije X je trenutno u beta testiranju. iOS verzija aplikacije već ima podršku za pristupni ključ od januara. Očekuje se da će verzija za Android dobiti podršku za pristupni ključ u narednim nedeljama.

Ovu funkciju je uočio AssembleDebug preko SP Android-a, koji je primetio nekoliko nizova kodova u beta verziji 10.32.0-beta, kao iu samoj beta aplikaciji. Pristupni ključevi su dodatna bezbednosna mera koja se uvodi pored postojećih metoda kao što su dvofaktorska autentifikacija (2FA) i zaštita od resetovanja lozinke.