World of Warcraft i druge hit igre vraćaju se u Kinu: Blizzard i NetEase zakopali ratne sekire
Foto: Shutterstock

Godinu dana pregovora

World of Warcraft i druge hit igre vraćaju se u Kinu: Blizzard i NetEase zakopali ratne sekire

Tech -

Kineski igrački gigant NetEase vratiće u zemlju kultni World of Warcraft i druge popularne video igre Microsoft Blizzard Entertainmenta, saopštile su kompanije u zajedničkom saopštenju u sredu.

Kalifornijski Blizzard i NetEase prekinuli su svoju 15-godišnju vezu 2023. godine nakon žestokih posledica, ostavljajući milione obožavalaca u Kini slomljenih srca.

„Posle godinu dana pregovora, Blizzard i NetEase sa zadovoljstvom se usklađuju na putu napred da ponovo služe igračima u kontinentalnoj Kini“, navele su kompanije u objavi na zvaničnom Weibo nalogu NetEase Games.

Novim ugovorom će se u Kinu vratiti igre World of Warcraft i Hearthstone, kao i drugi naslovi u univerzumu Warcraft, Overvatch, Diablo i StarCraft, navodi se u saopštenju.

Diablo
foto: Shutterstock

World of Warcraft, takođe poznat kao WoW, je najpopularnija online igra svih vremena, koja omogućava igračima da unapređuju svog karaktera, grade saveze, da se bore protiv čudovišta i da putuju kroz ekspedicije u srednjovekovnom svetu Azerota.

Igre će se „postupno vratiti na kinesko tržište početkom ovog leta“, saopštile su kompanije, dodajući da će kasnije podeliti dodatne detalje.

- Oduševljeni smo što ćemo krenuti u sledeće poglavlje, izgrađeno na poverenju i međusobnom poštovanju, da bismo služili našim korisnicima u ovoj jedinstvenoj zajednici koju smo zajedno izgradili, rekao je William Ding, glavni izvršni direktor i direktor NetEase-a.

World of Warcraft
foto: Shutterstock

Strani izdavači moraju da rade sa lokalnim partnerima da bi ponudili video igre u Kini. Međutim, u novembru 2022. Blizzard i NetEase su objavili da neće obnoviti ugovore o licenciranju jer nisu mogli da se dogovore o ključnim uslovima.

Odvojeno, Microsoft Gaming i NetEase su takođe sklopili sporazum o istraživanju dovođenja novih naslova kineske kompanije na Xbox konzole, navodi se u saopštenju od srede. Microsoft je završio preuzimanje Activision Blizzarda – jednog od najvećih svetskih programera video igara – 2023.

Blizard
foto: Shutterstock

„Blizzardovi univerzumi su deo života igrača u regionu dugi niz godina. Vraćanje Blizzardovih legendarnih igara igračima u Kini dok istražujemo načine da unesemo još novih naslova na Xbox pokazuje našu posvećenost da ponudimo više igara većem broju igrača širom sveta“, rekao je Phil Spencer, izvršni direktor kompanije Microsoft Gaming.

Kina je poslednjih godina pokrenula suzbijanje svoje ogromne industrije igara na mreži, dok Peking nastoji da preokrene ono što vidi kao rastući trend zavisnosti od igara među mladima.

NetEase
foto: Shutterstock

Kina je 2021. godine zabranila online igračima mlađim od 18 godina da igraju radnim danima i ograničila njihovu igru na samo tri sata većinu vikenda.

To je bio deo šireg suzbijanja Pekinga koji je ciljao na ono što on vidi kao previše moćne kompanije, posebno u Big Tech-u.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track