OpenAI i Meta spremili nove AI modele veštačke sposobne da „razmisle“ i rasude: "Sada idemo na složenije zadatke"
Foto: Shutterstock

AI budućnost

OpenAI i Meta spremili nove AI modele veštačke sposobne da „razmisle“ i rasude: "Sada idemo na složenije zadatke"

Tech -

OpenAI i Meta su na ivici objavljivanja novih modela veštačke inteligencije za koje kažu da će biti sposobni za rasuđivanje i planiranje, kritične korake ka postizanju nadljudske spoznaje u mašinama.

Rukovodioci OpenAI-a i Meta-a su ove nedelje signalizirali da se pripremaju za pokretanje narednih verzija svojih velikih jezičkih modela, sistema koji pokreću generativne AI aplikacije kao što je ChatGPT.

Meta je rekla da će početi sa lansiranjem Llama 3 u narednim nedeljama, dok je OpenAI koji podržava Microsoft naznačio da će njegov sledeći model, za koji se očekuje da će se zvati GPT-5, doći „uskoro“.

Meta
foto: Shutterstock

„Naporno radimo na pronalaženju kako da ove modele nateramo ne samo da pričaju, već i da razmišljaju, da planiraju . . . imati pamćenje“, rekla je Joelle Pineau, potpredsednica istraživanja veštačke inteligencije u kompaniji Meta.

Glavni operativni direktor OpenAI-ja Brad Lightcap rekao je za Financial Times da će sledeća generacija GPT-a pokazati napredak u rešavanju „teških problema“ kao što je rasuđivanje.

„Počećemo da vidimo veštačku inteligenciju koja može da preuzme složenije zadatke na sofisticiraniji način“, rekao je on u intervjuu. „Mislim da tek počinjemo da grebemo površinu o sposobnosti koju ovi modeli moraju da razumeju."

chatbot, ChatGPT
foto: Shutterstock

Današnji AI sistemi su „zaista dobri u jednokratnim malim zadacima“, dodao je Lightcap, ali su i dalje „prilično uski“ u svojim mogućnostima.

Nadogradnje Meta i OpenAI deo su talasa novih velikih jezičkih modela koje su ove godine objavile kompanije uključujući Google, Anthropic i Cohere.

Dok se tehnološke kompanije utrkuju da stvore još sofisticiraniju generativnu veštačku inteligenciju, softver koji može da kreira ljudske reči, slike, kod i video zapise kvaliteta koji se ne razlikuje od ljudskog rezultata - tempo napretka se ubrzava.

Veštačka inteligencija
foto: Shutterstock

Rasuđivanje i planiranje su važni koraci ka onome što istraživači veštačke inteligencije nazivaju „veštačkom opštom inteligencijom“, kognicijom na nivou čoveka jer omogućavaju čet-botovima i virtuelnim pomoćnicima da završe niz povezanih zadataka i predvide posledice svojih akcija.

Govoreći na događaju u Londonu u utorak, Metin glavni naučnik AI Yann LeCun rekao je da trenutni sistemi veštačke inteligencije „stvaraju jednu reč za drugom bez razmišljanja i planiranja“. Razlog tome je borba bavljenjem složenim pitanjima ili zadržavanjem informacija na duži period, oni i dalje „prave glupe greške“, rekao je.

Veštačka inteligencija, AI
foto: Shutterstock

Dodavanje obrazloženja bi značilo da AI model „pretražuje moguće odgovore“, „planira redosled akcija“ i gradi „mentalni model o tome kakav će biti efekat akcija“, i dodao da je ovo „veliki deo koji nedostaje na kojem radimo kako bismo doveli mašine do sledećeg nivoa inteligencije“, dodao je on.

LeCun je rekao da radi na „agentima“ veštačke inteligencije koji bi, na primer, mogli da planiraju i rezervišu svaki korak putovanja, od nečije kancelarije u Parizu do druge u Njujorku, uključujući i dolazak do aerodroma.

Meta planira da ugradi svoj novi AI model u WhatsApp i svoje Ray-Ban pametne naočare. Priprema se za izdavanje Llame 3 u nizu veličina modela, za različite aplikacije i uređaje, tokom narednih meseci.

Naočare, Ray Ban
foto: Shutterstock

„Razmišljam tokom vremena... videćemo da modeli idu ka dužim, složenijim zadacima“, rekao je on. "A to implicitno zahteva poboljšanje njihove sposobnosti da rasuđuju."

Chris Cox, Metin glavni proizvodni direktor, rekao je da se kamere u Meta Ray-Ban naočarima mogu koristiti za gledanje, na primer, pokvarenog aparata za kafu, a pomoćnik veštačke inteligencije - koji pokreće Llama 3 - bi objasnio nosiocu kako to popraviti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track