Apple MacBook Pro suočava se sa najvećom borbom do sada protiv Windows-a
Foto: Shutterstock

Borba giganata

Apple MacBook Pro suočava se sa najvećom borbom do sada protiv Windows-a

Tech -

Od lansiranja Apple Silicon-a i MacBook Pro-a i MacBook Air-a sa M1 pogonom, Windows ekosistem je naporno radio da uhvati korak sa Apple ARM laptopovima. Najnoviji Qualcomm’s čipset mogao bi biti odgovor koji je potreban Microsoftu i njegovim partnerima.

Kada je Apple Siliconov M1 čipset debitovao na MacBook Pro i MacBook Air 2020., to je predstavljalo generacijski skok u računarstvu vezanom za sto. Prelazak sa Intelove x86 platforme na Apple-ovu sopstvenu ARM platformu ponudio je značajne prednosti u odnosu na konkurenciju zasnovanu na Windows-u i starije Intel MacBook laptopove.

Novi MacBook-ovi su ponudili značajno povećanje performansi u poređenju sa sličnim laptopovima po istoj ceni. Vek trajanja baterije je produžen i mogao se održavati čak i kada su zahtevane veće performanse. I, naravno, Apple je obezbedio da sloj emulacije omogućava korisnicima da pokreću aplikacije zasnovane na x86 bez ikakvog kašnjenja koje utiče na iskustvo.

MacBook
foto: Shutterstock

Nije bilo trenutnog odgovora koji bi odgovarao Appleovom napredovanju u konkurenciji. Umesto toga,Windows 10 na ARM-u, zajedno sa Qualcomm ARM-baziranim čipovima, fokusirao se na unošenje prednosti mobilnih uređaja na platformu; mnogi uređaji, kao što je Microsoft-ov Surface Pro X zasnovan na ARM-u, oslanjali su se na mogućnost povezivanja, mobilnosti i ARM-ove mogućnosti trenutnog uključivanja.

Sve je to bilo u ravnoteži sa slabijom emulacijom, sa potpunom emulacijom 64-bitnih aplikacija koje nisu generalno dostupne do 2021. (neke dve godine nakon lansiranja standardnog Pro X).

Za Appleove MacBook Pro i MacBook Air laptopove, sada na trećoj generaciji Mkk čipseta, bilo je relativno mirno. To će se promeniti kasnije ove godine jer će se Qualcomm-ov Snapdragon X Elite ARM početi pojavljivati na laptop računarima sa operativnim sistemom Windows.

Qualcomm
foto: Shutterstock

Ove nedelje, Qualcomm je demonstrirao X Elite čipset brojnim novinarima, dajući im otvoren pristup hardveru referentnog dizajna da iskuse platformu i testiraju nekoliko igara i aplikacija. Iako nisu podešavanja iz stvarnog sveta, široko stanje X Elite-a se može razumeti.

Apple će se suočiti sa kompanijom Qualcomm i njenim partnerima koji žele da nadmaše mogućnosti trenutnog M3 čipseta.

M3 chip
foto: Shutterstock

Što se tiče benčmarkinga, Qualcomm je ponudio nekoliko koji su omogućili direktno poređenje sa Apple-ovim trenutnim hardverom, iako su neka poklapanja bila primetna po njihovom odsustvu. Endru Fridman je uočio nedostatke za Tomov hardver:

„Što se tiče Apple poređenja, Qualcomm je bio malo tanak, pokrivajući samo performanse procesora sa više niti u Geekbench-u 6. Qualcomm tvrdi da X Elite nadmašuje M3, 15.610 prema 12.154. Jednonitne performanse nisu pomenute, niti grafika. I Qualcomm takođe nije naveo M3 Pro ili M3 Mak."

MacBook
foto: Shutterstock

Jedna od najzahtevnijih oblasti Windows računarstva je igranje igara, gde je svaki okvir bitan, svaki poligon je potreban, a svaki deo performansi može da napravi kritičnu razliku u ishodu. Bez obzira na to šta benčmark broj kaže, ako se ne oseća dobro kada igrate, nije u redu. Qualcomm je pokazao Baldur’s Gate 3 koji radi na svom referentnom hardverskom laptopu. Iako to nije bio konkretan laptop za igre, pružio je ono što se čini kao solidno iskustvo.

Qualcomm je trebalo dosta vremena da dostigne tačku u kojoj je paritet sa Apple Silicijumom na dohvat ruke. Apple ima značajnu prednost, a prednost je u tome što može da prilagodi macOS namenskom hardveru, dok će X Elite biti čip opšte namene dostupan svakom proizvođaču. Ali Windows ekosistem mora brzo da dostigne taj paritet.

Laptopi različitih proizvođača će se isporučivati sa Qualcomm Snapdragon X Elite ovog leta, kada će pobede i nedostaci biti očigledni, potražnja tržišta će doći u oštar fokus, a Apple će imati merilo da uporedi svoje MacBook laptopove sa gladnom konkurencijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track