ADOBE PLAĆA I DO 120 DOLARA ZA VAŠE VIDEO ZAPISE: Imaju za cilj da igraju pošteno!
Foto: Shutterstock

konkurentska borba

ADOBE PLAĆA I DO 120 DOLARA ZA VAŠE VIDEO ZAPISE: Imaju za cilj da igraju pošteno!

Tech -

Dok Adobe navodno koristi etičke metode za obuku svoje veštačke inteligencije, OpenAI je, s druge strane, nedavno optužen da krade sadržaj sa YouTube-a da obuči svoj Sora AI model.

Da bi se takmičio sa OpenAI-ovim generatorom teksta u video Sora, američki tehnološki gigant Adobe pojačava napore da razvije svoj sopstveni generator teksta u video sa veštačkom inteligencijom.

Softver kompanija je počela da kupuje video zapise od kreatora. Oni nude 120 dolara za klipove koji prikazuju uobičajene radnje poput hodanja ili emocije poput sreće i besa. Cilj je prikupljanje resurse za obuku svojih sistema veštačke inteligencije, kao što je otkriveno u dokumentima do kojih je došao Blumberg.

Adobe
foto: Wikipedia.org

Adobe je u prošlosti dodavao AI funkcije svom softveru, tako da može da kreira slike i ilustracije od tekstualnih uputstava.

Ovim korakom Adobe pokušava da se takmiči sa kompanijom iza čuvenog AI chat bota - ChatGPT. I dok Adobe pokušava da koristi etičke metode za obuku svojih AI modela, OpenAI je pod optužbom za krađu YouTube-a za obuku svoje Sore. Izvršni direktor YouTube-a Neal Mohan je nedavno izrazio zabrinutost zbog potencijala zloupotreba sadržaja platforme od strane OpenAI-ove Sore, AI alata za kreiranje video zapisa.

OpenAI, Sora
foto: Shutterstock

Mohan, prvi put javno govoreći o ovom pitanju, naglasio je da ako OpenAI koristi YouTube video zapise da poboljša Soru, to krši uslove korišćenja YouTube usluge i šteti autorima tog materijala.

Kontroverza je izazvala mnogo diskusija oko toga na koji način OpenAI obučava svoje modele.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track