Kako da samovozeća vozila budu i bezbedna? Ovaj projekat je možda početak
Foto: Shutterstock

bezbednost na prvom mestu

Kako da samovozeća vozila budu i bezbedna? Ovaj projekat je možda početak

Tech -

Pokrenut je projekat Massdrive, kako bi se osigurala bezbedna primena tehnologije samovozećih automobila.

Methods for Assurance of Self-Driving Vehicles, poznata kao Massdrive, imaće za cilj da razvije robusne metode odobravanja i sertifikacije samovozećih automobila kada postanu dostupni.

Pokrenuli su ga naučnici i stručnjaci na čelu sa Univerzitetom u Sariju.

Profesor Saber Falah, koistraživač na projektu, rekao je: „Želimo da stvorimo jake veze između proizvođača automobila, ljudi koji postavljaju pravila, akademika, vladinih grupa i lokalnih zajednica".

samovozeci auto
foto: Shutterstock

U novembru prošle godine, vlada je najavila planove za novi zakon koji će uvesti automatsku vožnju na puteve u Velikoj Britaniji.

Sva samovozeća vozila moraće da prođu robusna bezbednosna testiranja, saopštila je vlada.

Falah, koji je i direktor laboratorije za istraživanje povezanih autonomnih vozila na univerzitetu, rekao je da će Massdrive okupiti naučnike, regulatore i javnost kako bi započeli razgovore o tome kako automobile koji se sami voze učiniti bezbednim.

samovozeci auto
foto: Shutterstock

„Naš glavni cilj je da osiguramo da ova vozila budu bezbedna“, rekao je on.

„Praveći redovne diskusije, radionice i sastanke, stvaramo prostor u kojem svako može da deli ideje i dobre načine za obavljanje stvari, posebno se fokusirajući na to da AI u automobilima bude pouzdan."

Massdrive je saradnja između Univerziteta u Sariju, Univerziteta zapadne Engleske i Univerziteta u Bristolu, a finansirala ga je Innovate UK.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track