IMATE SUMNJIVE APLIKACIJE NA TELEFONU? Funkcija "karantin" trebalo bi da reši taj problem - evo i detalja
Foto: Shutterstock

NOVE FUNKCIJE ANDROIDA 15

IMATE SUMNJIVE APLIKACIJE NA TELEFONU? Funkcija "karantin" trebalo bi da reši taj problem - evo i detalja

Tech -

Prema najnovijim informacijama koje su procurile iz prvog beta izdanja Androida 15, Google razvija novu funkciju koja će stvarati "karantin" za sumnjive aplikacije. Ova funkcija bi trebalo da izoluje aplikacije koje bi mogle da predstavljaju rizik po sigurnost korisnika.

Mišal Rahman iz Android Authority je otkrio da ovaj karantin funkcioniše slično kao onemogućavanje aplikacija u podešavanjima ili njihovo suspendovanje preko funkcije Digital Wellbeing. U karantinu, aplikacija i dalje ostaje vidljiva na početnom ekranu, ali su sve notifikacije onemogućene. Takođe, aplikacija gubi sposobnost da zvoni ili obaveštava korisnika na bilo koji drugi način.

Dok aplikacija boravi u karantinu, ne može da prima sistemska obaveštenja niti da komunicira sa drugim aplikacijama. Uslugama je onemogućeno da je pretražuju, mada izgleda da same aktivnosti aplikacije još uvek mogu da funkcionišu unutar nje.

Android 15
foto: Shutterstock

Izgleda da će korisnici moći da upravljaju ovom funkcijom preko nove dozvole "QUARANTINE_APPS", što sugeriše da bi Google mogao da omogući Play Protect-u da automatski stavlja rizične aplikacije u karantin. Ovo bi značilo da će Android samostalno moći da izoluje sumnjive aplikacije od ostalog sistema.

Još uvek nije potvrđeno da li će funkcija karantina biti deo konačnog izdanja Androida 15 ili će biti dodata kasnije. Google nastavlja razvoj Androida 15, koji je prešao prvi beta prag 11. aprila, omogućavajući vlasnicima Pixel uređaja i većem broju programera da testiraju novi softver.

Android 15
foto: Shutterstock

Pored funkcije karantina, prva beta verzija uključuje i podršku za arhiviranje i de-arhiviranje aplikacija, kao i poboljšanja za TalkBack podršku za Braille displeje.

Google planira još nekoliko beta verzija pre nego što Android 15 uđe u "Platform Stability" fazu tokom leta.

Izvor: Telegraf/Kurur/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track