KO ĆE SAD VEROVATI SVOJIM OČIMA? Novi Adobe AI alati za video su apsolutno zastrašujući, ovaj snimak to najbolje pokazuje VIDEO
Foto: Shutterstock

veštačka inteligencija

KO ĆE SAD VEROVATI SVOJIM OČIMA? Novi Adobe AI alati za video su apsolutno zastrašujući, ovaj snimak to najbolje pokazuje VIDEO

Tech -

Mislili ste da su mogućnosti generativne AI već dovoljno zastrašujuće? Pa, imamo loše vesti za vas. Adobe je upravo objavio video koji prikazuje Adobe Firefly video model, a dolazi sa čitavim nizom uznemirujućih generativnih AI trikova.

„Adobe koristi moć generativne veštačke inteligencije da isporuči najnaprednije i najpreciznije alate za uređivanje ikada u Premiere Pro-u“, kaže se u veseloj opširnoj naraciji, pre nego što pokaže kako će se veštačka inteligencija uskoro koristiti za generisanje objekata koji nisu postojali pre toga, brisanje neželjenih objekata, proširivanje scena i kreiranje generisane pozadine.

U videu se naglašava da će „akreditivi sadržaja“ „uvek učiniti transparentnim da li je korišćena veštačka inteligencija“, ali očigledno to važi samo za program Adobe. S obzirom da se strimeri i filmovi već nalaze na udaru kritika zbog uvlačenja veštačke inteligencije u svoje finalne proizvode, čini se neizbežnim da će ovakva napredna tehnologija samo otežati i teže reći šta je stvarno na našim ekranima.

Takođe kao što nam je poznato OpenAI je demonstrirao svoj model Sora koji generiše realistične video zapise na osnovu tekstualnih upita, ali nije objavio tehnologiju niti dao vremenski okvir kada će biti dostupna. Adobe, koji je objavio demonstraciju Sore koja se koristi za generisanje video zapisa u Premiere Pro, opisao je demonstraciju kao „eksperiment“ i nije naveo vremenski okvir kada će postati dostupan.

Adobe, Firefly
foto: Shutterstock

Deepa Subramaniam, potpredsednica Adobe-a za marketing proizvoda za kreativne profesionalne aplikacije, naglasila je da Adobe još nije rešio kako će prihodi ostvareni od strane AI alata koji se koriste na njegovoj softverskoj platformi biti podeljeni između Adobe-a i spoljnih programera.

Ali Subramaniam je takođe rekla da će korisnici Adobe-a biti upozoreni kada ne koriste Adobe-ove „komercijalno bezbedne“ AI modele i da će svi video snimci koje proizvodi Premiere Pro jasno pokazati koja je AI tehnologija korišćena za njihovo kreiranje.

OpenAI, Sora
foto: Shutterstock

- Naš etički pristup veštačke inteligencije neće nestati i zaista smo uzbuđeni što možemo da istražujemo svet u kome možete imati više izbora - rekla je Subramanijam.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja