AFERA TRESE APPLE! 100.000 ajfon uređaja umesto da bude uništeno, pokradeno i pušteno u prodaju!
Foto: Promo

optužbe

AFERA TRESE APPLE! 100.000 ajfon uređaja umesto da bude uništeno, pokradeno i pušteno u prodaju!

Tech -

Apple je pod optužbama da je uništavao velike količine ispravnih uređaja, a 100.000 iPhone-a za koje je bila planirana ista sudbina je ukradeno i poslato u Kinu

Kompanija Apple prvobitno je optužila kompaniju GEEP zbog kršenja ugovora koji je sa njom napravila o reciklaži uređaja koje korisnici vrate gigantu, a ovo preduzeće tvrdi da je Apple prekršio sporazum prisiljavajući ga da uređaje uništava, umesto da ih reciklira za ponovno korišćenje.

Međutim, izveštaji koje je objavio Bloomberg sugerišu da je Apple sada povukao svoju prvobitnu tužbu, verovatno kako bi izbegao priznanje u javnosti da je naredio uništavanje funkcionalnih uređaja, što bi bilo u suprotno njegovim ekološkim naporima. Sporni trenutak zbog kog je gigant pokrenuo tužbu bio je taj što je navodno 100.000 iPhone uređaja za koje platio da budu uništeni, umesto toga ukradeno i preprodato u Kini.

Ajfon, Iphone, IPhone
foto: Shutterstock

Cela situacija je posebno kontroverzna jer Apple prikuplja starije uređaje od kupaca radi zamene i reciklaže, ali deluje da mnogi od tih uređaja mogu da budu lako obnovljeni i prodati na tržištu polovne robe umesto da budu uništeni. U tom smislu, Apple je platio spoljnom ugovaraču, pomenutoj kompaniji Geep da uništava više od 250 hiljada uređaja godišnje.

U stvari, u prve dve godine saradnje, Apple je poslao firmi Geep više od 530 hiljada komada iPhone telefona, 25 hiljada iPad uređaja i 19 hiljada Apple satova. Ipak, situacije kao što je ova, otvaraju pitanje o tome kakvi su zapravo napori kompanije Apple u smislu ekoloških održivosti.

Apple
foto: Shutterstock

Kada su međusobne optužbe kompanija izašle na videlo 2020. godine, o njima je prva izvestila kanadska novinska kuća Logic i izazavla zaprepašćenje u tehnološkoj industriji. Nije to bio samo šokantan obim pljačke u vezi sa 100.000 iPhone telefona, već je incident implikovao da je Apple prisiljavao partnera za reciklažu da uništi desetine hiljada iPhone uređaja koji su očigledno bili u odličnom stanju za renoviranje.

Nastala je vrlo nezgodna situacija za Apple , zato što se iste godine obavezao da će postići 100 procenata neutralnosti ugljenika do 2030. godine, pritom misleći na smanjenje CO2 emisije gasova u atmosferu prilikom proizvodnje i dodao da je ponovna upotreba uređaja njihov „prvi izbor”.

CO2, ugljen dioksid, održiva budućnost, emisija gasova
foto: Shutterstock

Kritičari su brzo reagovali istakavši da je to u suprotnosti sa zelenim marketingom koji sprovodi Apple i da je to verovatno bio način da dosta jeftiniji korišćeni hardver u uređajima koje šalje kompaniji Geep spreči ometa prodaju novih proizvoda.

Portparol kompanije Apple tvrdi da su se stvari promenile od tada i navodi da kompanija danas napreduje u reciklaži elektronike i da stvara proizvode koji mogu da služe višestrukim vlasnicima. Jedna od promena je i lansiranje poboljšanog robota za reciklažu iPhone uređaja, Daisy, koji je zamenio prvu verziju robota pod imenom Liam. Sve ovo može da sugeriše da je ovo ipak samo PR potez giganta, sa sasvim drugačijom pričom iza scene.

reciklaža, recikliranje
foto: Shutterstock

Otprilike, u vreme kada je Apple lansirao robota Daisy, osoba koja je bila zaposlena u Re-Tec, drugoj firmi koja je angažovana za reciklažu, priseća se da je bila svedok uništavanja tona AirPod slušalica, Mac računara i pametnih Apple satova, od kojih su mnogi bili u odličnom stanju. Interesantno je da je pomenuti zaposleni tvrdio da su ih i radnici uništavali koristeći čekiće.

Izvor: Benchmark/Kurur/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track