META ŽELI DA NAPLATI PRETPLATU ZA FACEBOOK I INSTAGRAM: Stigao je konačan odgovor iz Evrope
Foto: Shutterstock

gigant van mogućnosti

META ŽELI DA NAPLATI PRETPLATU ZA FACEBOOK I INSTAGRAM: Stigao je konačan odgovor iz Evrope

Tech -

Meta je prethodno pokušavala da opravda prikupljanje podataka korisnika u EU različitim pravnim opravdanjima

Meta je prošle godine uvela pretplate u pokušaju da se izbori sa posledicama presudne odluke EU iz jula, koja je zaključila da Meta nema pravnu osnovu za praćenje svojih korisnika bez njihovog izričitog pristanka. Međutim, zastupnici za privatnost su brzo izrazili nezadovoljstvo, tvrdeći da pristanak koji se dobija uz opciju plaćanja nije pravi pristanak.

Međutim, kako je Politico objavio, Odbor za zaštitu podataka EU (EDPB) odbacio model "plati ili prihvati" koji je Meta predložila. EDPB je istakao da platforme moraju pružiti stvarni izbor korisnicima kada koriste modele zasnovane na pristanku ili plaćanju.

Meta
foto: Shutterstock

Predsednica EDPB-a, Anu Talus, naglasila je potrebu za pravim izborom, ističući da većina korisnika pristaje na obradu podataka ne razumevajući puno značenje svojih odluka. Maks Šrems, austrijski aktivista i pravnik, rekao je da "Meta nema više opcija" i da mora omogući korisnicima pravi izbor za personalizovano oglašavanje, bez praćenja korisnika koji jasno ne kažu "da".

Meta je prethodno pokušavala da opravda prikupljanje podataka korisnika u EU različitim pravnim opravdanjima od stupanja na snagu Opšte uredbe o zaštiti podataka (GDPR) 2018. godine, ali su sva ta opravdanja odbijena od strane regulatora kao neprihvatljiva.

Zastava EU, EU, Evropska Unija
foto: Shutterstock

Osim toga, u drugim vestima o regulativama u EU, Apple je u svojoj najnovijoj beta verziji iOS-a omogućio korisnicima u EU da direktno preuzimaju aplikacije sa sajtova programera, a ne samo preko App Store-a, u skladu sa novim Zakonom o digitalnim tržištima.

I na kraju, Evropska komisija je izrazila zabrinutost zbog toga što je TikTok u Francuskoj i Španiji lansirao novu aplikaciju "TikTok Lite" bez prethodne procene rizika koja je zakonski obavezna, posebno u pogledu uticaja na mentalno zdravlje mladih i potencijalnu stimulaciju zavisničkog ponašanja. TikTok sada ima samo jedan dan da dostavi tu procenu rizika.

Izvor: Telegraf/Kurur/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track