BORBA PRSA U PRSA! KOJI ROBOT JE BOLJI? Novi električni Atlas kompanije Boston Dynamic ili Teslin Optimus Gen 2?
Foto: Shutterstock

Roboti - prijatelji ili neprijatelji?

BORBA PRSA U PRSA! KOJI ROBOT JE BOLJI? Novi električni Atlas kompanije Boston Dynamic ili Teslin Optimus Gen 2?

Tech -

Novi humanoidni robot kreće se kao RoboCop ali ima mogućnost da se okreće za 360 stepeni. Upoređujemo Boston Dynamics sledeće generacije sa Teslinim Optimusom za koji Elon kaže da će biti pristupačan svakom i u vrednosti: "Manje od polovine automobila."

Novi Atlas Humanoid robot se pojavljuje baš kada kompanija povlači svoj originalni Atlas koji se sada zove HD Atlas. Premijerno su predstavili Atlas robot sledeće generacije koji je dizajniran da ponudi daleko veći opseg kretanja od svog prethodnika.

Boston Dynamics je želeo da nova verzija pokaže da Atlas može zadržati humanoidni oblik bez ograničavanja „kako se dvonožni robot može kretati“. Nova verzija je redizajnirana sa okretnim zglobovima za koje kompanija tvrdi da je čine „jedinstveno sposobnom da se nosi sa dosadnim, prljavim i opasnim zadacima“.

Novi Atlas je potpuno električan i odstupa od hidraulike koja je pokretala HD Atlas. Boston Dynamics je takođe predstavio neke nove karakteristike, pre svega, mogućnost kretanja na nadljudske načine. Boston Dynamics kaže da je ovaj novi atlas učinio jačim, spretnijim i agilnijim.

Da li će se novi Atlas takmičiti sa drugim humanoidnim robotima ili ima cilj da igra totalno drugačiju ulogu?

Boston Dynamics je dao neke nagoveštaje na ovu temu. U razvoju su nove hvataljke koje bi mogle da služe različitim funkcijama i novi dizajn nagoveštava da se kompanija kreće ka drugačijem brendu. Klasična verzija Atlasa postala je poznata na internetu kroz seriju video snimaka na kojima se vidi kako pleše, prevrće se, radi parkur i dobija čak i batine. Dok sa druge strane da se ​​ne bi lako nadmašio, Elon je dodao još mogućnosti, a posebno izdvojio ples kao metod za predstavljanje Teslinog humanoidnog robota.

Optimus Gen 2 je 10 kg (22 lb) lakši, 30% brži, mnogo glatkiji i sposobniji, a u načinu na koji se kreće izgleda mnogo ljudskije. Takođe ima nove ruke i stopala.

Gen 2 bot dobija dva stepena slobode u svom vratu, integrisanu elektroniku i ožičenje, i ljudski oblik stopala sa zglobnim delovima prstiju i senzorima sile/momenta. Takođe dobija potpuno nove ruke, sa 11 stepeni slobode kretanja, bržim aktuatorima i taktilnim senzorima na svim prstima koji omogućavaju spretniju manipulaciju objektima.

Testiranje koje se može videli na većini snimaka kompanije jasno daje do znanja da usavršavaju i konstantno razvijaju njegove sposobnosti. Na primer, Tesla bot je često prikazan kako izvodi različite vrste rada sa povremenom ubacivanjem joga poze.

Promotivni video snimci Boston Dynamics-a za HD Atlas su se fokusirali na sposobnosti robota sa povremenim radnim zadacima. Na primer robot za nadzor i nadgledanje koristi se za inspekcije na različitim objektima već nekoliko godina i čak ga koristi nekoliko policijskih uprava širom zemlje, dok je takođe poznato da se vrsta robota ove komapnije koristi za rad u skladištu i posebno je napravljen samo za tu namenu.

Čini se da Boston Dynamics brendira novi HD Atlas kao nešto što se može koristiti uporedo sa pozicioniranjem i u skladištu, može pratiti, mapirati i prikupljati podatke. A Teslin Optimus Gen 2 humanoidni robot bi trebalo da bude u stanju da preuzme zadatke koji se ponavljaju od ljudi.

I Tesla i Boston Dynamics imaju zapanjujuće slične vizije o tome kako i gde će se njihovi roboti koristiti. Tesla kaže da je Optimus napravljen za zadatke koji nisu bezbedni, koji se ponavljaju ili dosadni, a Boston Dynamics kaže da je njegov Atlas napravljen za zadatke koji su dosadni, prljavi i opasni.

Ovo se uvlači u sveobuhvatni prodajni predlog u celoj industriji koji kaže da roboti nisu ovde da bi preuzeli vaše poslove. Oni su ovde da pomognu ljudima ili da rade poslove koje većina ljudi ne želi. Kako se to odvija u stvarnosti ostaje da se vidi. Šta mislite o humanoidnim robotima? Obavestite nas dole u ​​komentarima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track