SPREMA LI SE PREOKRET DECENIJE ZA TIK TOK? Ovo su mogući kupci kineskog giganta - jedan od njih i ljuta KONKURENCIJA!
Foto: Shutterstock

američka saga

SPREMA LI SE PREOKRET DECENIJE ZA TIK TOK? Ovo su mogući kupci kineskog giganta - jedan od njih i ljuta KONKURENCIJA!

Tech -

Predstavnički dom američkog Kongresa glasao je u subotu sa 360 prema 58 za unapređenje zakona koji bi u suštini zabranio TikTok u SAD, osim ako njegova matična kompanija, kineska kompanija ByteDance, ne pronađe kupca iz SAD u roku od devet meseci nakon što zakon postane zakon, sa mogućem produženjem za dodatna tri meseca ako je posao u toku.

Iako zakon tek treba da prođe Senat, predsednik Joe Biden je rekao da će ga potpisati ako stigne do njegovog stola. S obzirom da je Predstavnički dom zabranu udružio u veći zakon o stranoj pomoći, to izgleda kao ogromna mogućnost.

Posao ove izuzetno popularne platforme društvenih medija u SAD vredi negde između 35 i 40 milijardi dolara, što znači da neće biti lako pronaći kupca čiji su džepovi dovoljno duboki.

A sa preko 170 miliona korisnika samo u SAD, svaki tehnološki gigant koji plaća račun - pošto kompanije poput Mete, Googla i Microsofta mogu biti jedine koje imaju sredstva - verovatno će naići na probleme protiv monopola.

Čak i ako zakon prođe, čini se da se TikTok sprema za pravnu bitku. Već mobiliše korisnike da pozovu svoje lokalne predstavnike da izraze svoje protivljenje.

Takođe je moguće da će kineska vlada intervenisati. Kada su zakonodavci u Vašingtonu pozvali na prodaju TikTok-a još 2020. godine, kinesko ministarstvo trgovine je reklo da će vlada morati da potpiše, navodi The New York Times. Tadašnji ministar spoljnih poslova Kine Wang Wenbin takođe je rekao da SAD „pribegavaju hegemonističkim potezima kada se ne može uspeti u fer konkurenciji“.

Dakle, nije sigurno da će TikTok uskoro biti prodat. Ali to nije sprečilo nekolicinu ljudi da javno iskažu svoj interes za kupovinu platforme.

Bivši izvršni direktor Activision-a Bobby Kotick

Bobby Kotick
foto: Printscreen YT

Bivši izvršni direktor giganta Activision-a navodno je izneo ideju o kupovini TikTok-a suosnivaču BiteDance-a Zhang Yiming i izvršnom direktoru OpenAI-ja Samu Altmanu, prenosi The Wall Street Journal, pozivajući se na izvore upoznate sa razgovorima.

Bivši ministar finansija Steve Mnuchin

Steven Mnuchin
foto: Printscreen YT

Bivši ministar finansija je u martu rekao da okuplja grupu investitora za kupovinu TikToka.

„Mislim da bi zakon trebalo da se usvoji - mislim da bi ga trebalo prodati“, rekao je Mnuchin za CNBC, razilazeći se sa svojim bivšim šefom, bivšim predsednikom Donaldom Trumpom, koji je rekao da se protivi zakonu.

„Razumem tehnologiju. To je sjajan posao. I okupiću grupu da kupim TikTok“, rekao je Mnučin. On nije ponudio konkretna imena, ali je rekao da će grupa biti organizovana tako da "ovo niko ne kontroliše".

Preduzetnik i investitor Kevin O’Leary

Kevin O’Leary
foto: Printscreen YT

Investitor Shark Tank-a je rekao da će kupiti platformu ili se pridružiti sindikatu koji planira da je kupi, u intervjuu za Fok Nevs u martu.

"Neće biti zabranjen jer ću ga kupiti", rekao je O’Leary. „Neko će ga kupiti. Neće biti Meta, a neće biti ni Google jer će regulator to zaustaviti.“

O’Leary je takođe predložio pokretanje dvopartijske grupe koja bi preuredila kompaniju i stavila je pod kontrolu SAD.

"Ovo vredi milijarde. To je jedna od najuspešnijih platformi za oglašavanje na društvenim medijima danas", rekao je O’Leary. "Sve moje kompanije ga koriste. Ja ću ga kupiti."

Oracle suosnivač Larry Ellison zajedno sa Walmartom

Larry Ellison
foto: Printscreen YT

Još 2020. godine, nakon što je bivši predsednik Donald Trump izdao dve izvršne naredbe u kojima je zahtevao da TikTok proda svoje američke operacije američkoj kompaniji, Oracle i Walmart su se okupili u pokušaju da preuzmu udeo u američkom spinoffu.

TikTok je pobedio Trampov nalog na sudu. Ali takođe se udružio sa Oracle-om na projektu Teksas, inicijativi koja je usmeravala američke korisničke podatke na servere u vlasništvu kompanije Oracle. Pošto je Dom usvojio zakon, nijedna kompanija još nije javno rekla da li će dati još jednu ponudu.

Microsoft

Microsoft
foto: Shutterstock

Microsoft bi mogao da pokuša po drugi put da kupi TikTok nakon neuspelog dogovora o kupovini platforme pre nekoliko godina.

„Verovatni kupci za TikTok strateški za ovu imovinu bi bili Microsoft, Oracle (npr. Project Tekas) po našem mišljenju s obzirom na interesovanje iz prošlosti i strateški bi se logično uklapali“, napisao je analitičar Wedbush-a Dan Ives u belešci u ponedeljak.

Satya Nadella
foto: Printscreen YT

Na Vox-ovoj Code konferenciji 2021. godine, izvršni direktor Microsofta Satya Nadella rekao je da je „prilično zaintrigiran“ oko mogućeg dogovora i da je aplikacija „odlično vlasništvo“.

„Bio je to zanimljiv proizvod, a takođe i način na koji je projektovan, iskreno govoreći, mnogo se više dopao meni i Majkrosoftu. Kako se radi o dizajnu i veštačkoj inteligenciji, to mi se sviđa“, rekao je tada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track