OVA ZEMLJA BRANI SVOJIM VOJNICIMA DA KORISTE iPHONE: Imaju li dobar razlog?
Foto: Shutterstock

bezbednost na prvom mestu

OVA ZEMLJA BRANI SVOJIM VOJNICIMA DA KORISTE iPHONE: Imaju li dobar razlog?

Tech -

Južnokorejska vojska razmatra sveobuhvatnu zabranu iPhone uređaja zbog bezbednosnih pitanja.

Ako do zabrane dođe, iPhone će biti zabranjen u svim vojnim štabovima, kao i u vojnim jedinicama. Android telefoni, posebno oni koje proizvodi južnokorejski Samsung, nastaviće da se koriste normalno.

Zabrana proizilazi iz zabrinutosti za potencijalno curenje osetljivih informacija putem glasovnih snimaka, prenose lokalni mediji. U dokumentu koji je objavljen na internoj mreži štaba vazduhoplovnih snaga, navodno se jasno pominje da će "unošenje iPhone telefona biti potpuno zabranjeno".

Dalje se pominje da je u toku revizija kako bi se ova zabrana proširila na sve jedinice, što znači da bi potencijalno za skoro 500.000 vojnih lica bilo zabranjeno korišćenje iPhone-a za zvaničnu komunikaciju.

Juzna Korea
foto: Shutterstock

Ne radi se o tome da iPhone ima neku "urođenu" bezbednosnu grešku, već to što nije u skladu sa ograničenjima koja nameće aplikacija za upravljanje mobilnim uređajima koju vojno osoblje mora da ima na svojim uređajima.

Kada je ova aplikacija aktivirana, ona ograničava mnoge funkcije telefona, kao što su kamera, Wi-Fi, mikrofon, povezivanje i još mnogo toga. Međutim, sa izuzetkom kamere, iPhone ne dozvoljava aplikacijama trećih strana da mu kontrolišu izvorne funkcije, tako da ova aplikacija ne može da ograniči USB, mikrofon, povezivanje i drugo.

Ajfon, Iphone, IPhone
foto: Shutterstock

Inače, tu bezbednosnu aplikaciju objavilo je Ministarstvo nacionalne odbrane 2013. kako bi se smanjila mogućnost curenja poverljivih informacija, i mada je prvobitno bila namenjena samo oficirima i javnim službenicima u ministarstvu, proširena je na sva vojna lica.

Android ne postavlja takva ograničenja kontrole funkcija, zbog čega se Samsung uređaji mogu normalno koristiti čak i kada je iPhone zabranjen. Očekuje se da će sveobuhvatna zabrana iPhone uređaja stupiti na snagu u narednim mesecima.

Izvor: B92/Kurur/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track