TOKOM JAKE GRMLJAVINE ISKLJUČITE OVE UREĐAJE: Samo je jedan način da se potpuno osigurate!
Foto: Shutterstock

tips & Tricks: Zaštita vašeg doma i tehnike

TOKOM JAKE GRMLJAVINE ISKLJUČITE OVE UREĐAJE: Samo je jedan način da se potpuno osigurate!

Tech -

Iako su mnoge kuće opremljene zaštitnim uređajima koji mogu da ograniče štetu, isključivanje uređaja iz struje je dodatni, pouzdani korak u zaštiti

Tokom snažne grmljavine, izlaganje električnih uređaja riziku od udara groma može dovesti do njihovog trajnog oštećenja, a u nekim slučajevima i do opasnih požara.

Stoga je od velike važnosti preduzeti mere predostrožnosti kako bismo zaštitili našu tehniku, ali i domove.

Zašto je isključivanje uređaja bitno?

Električna energija iz udara groma može se neočekivano preneti kroz električne instalacije i uzrokovati velike štete na povezanim uređajima. Iako su mnoge kuće opremljene zaštitnim uređajima koji mogu da ograniče štetu, isključivanje uređaja iz struje je dodatni, pouzdani korak u zaštiti.

inflacija, grafikon, rast cena, energenti, struja, poskupljenje, evro, euro
foto: Shutterstock

Praktični saveti

Preporučuje se da se svi veći i skuplji uređaji kao što su televizori, računari, mikrotalasne peći, i drugi slični uređaji isključe direktno iz utičnice. Ne zaboravite na manje uređaje kao što su punjači za mobilne telefone i male kuhinjske aparate. Takođe, izbegavajte upotrebu telefona sa žičanom vezom tokom grmljavine, jer i oni mogu preneti strujni udar direktno do vas.

Šta ako niste kod kuće?

Ako znate da se očekuje oluja, a ne planirate biti kod kuće, razmislite o isključivanju i zaštiti uređaja pre nego što izađete. Ovo je posebno bitno ako planirate duže odsustvo. Dodatno, možete razmotriti i instalaciju prenaponske zaštite, koja može služiti kao prva linija odbrane za vaše uređaje.

Isključivanje električnih uređaja tokom jakih oluja nije samo preporučljivo, već i neophodno kako bismo izbegli skupu štetu ili opasne situacije. Malo predostrožnosti može znatno povećati sigurnost vašeg doma i dragocenih uređaja.

Izvor: Telegraf/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track