MREŽA X POD LUPOM, DOBILI ROK DA SE IZJASNE: Sud ne odustaje "Blokirajte ove naloge"
Foto: Shutterstock

rat se nastavlja

MREŽA X POD LUPOM, DOBILI ROK DA SE IZJASNE: Sud ne odustaje "Blokirajte ove naloge"

Tech -

Vrhovni sud u Brazilu dao je platformi X (Twitter) rok do petka da objasni zašto se nije pridržavala ranijih odluka kojima joj je naloženo da blokira neke naloge.

Odluka je deo istrage koju je ranije ovog meseca pokrenuo sudija Aleksandar de Moraes protiv vlasnika Twittera, Elona Muska, nakon što je milijarder rekao da će ponovo aktivirati naloge za koje je sudija naredio da se blokiraju.

Izveštaj brazilske federalne policije u koji je Rojters imao uvid, pokazao je da su nalozi za koje su lokalni sudovi naredili blokiranje i dalje bili aktivni na platformi do početka aprila, što je u suprotnosti sa prethodnom izjavom kompanije.

Elon Musk
foto: Printscreen YT, D.M.

"Od predstavnika društvene mreže se traži da se izjasni o neusaglašenosti istaknutoj u izveštaju koji je podnela policija", napisao je Moraes u odluci.

Moraes istražuje "digitalne milicije" koje su optužene za širenje lažnih vesti i poruka mržnje tokom vlade bivšeg predsednika Žaira Bolsonara, a takođe vodi istragu o navodnom pokušaju Bolsonara da izvede državni udar.

X mreža, Twiter, Tviter
foto: Shutterstock

Ranije su advokati koji zastupaju Muskovu platformu rekli da je platforma blokirala 226 naloga od 2022. godine, nakon naloga suda ili najvišeg izbornog suda u Brazilu, dodajući da su nalozi i dalje blokirani i da im nije dozvoljeno da emituju video snimke uživo.

Advokati su takođe rekli da će Twitter poštovati svaku odluku oba suda.

Izvor: Rojters-B92/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track