SKANDALOZNO: Hiljade eksplicitnih AI "devojaka" na Facebooku i Instagramu! Seksualni oglasi preplavili mreže!
Foto: Shutterstock

eksplicitni oglasi na platformama

SKANDALOZNO: Hiljade eksplicitnih AI "devojaka" na Facebooku i Instagramu! Seksualni oglasi preplavili mreže!

Tech -

Meta je sve više krenula da implementira veštačku inteligenciju na Facebooku, Instagramu i Whatsapp-u toliko da ne možete da isključite Meta AI. Kako se ispostavilo, njihovi alati nisu jedina veštačka inteligencija koja se širi na Meta platformama. Eksplicitne reklame za AI „devojke“ pune stranice Facebook-a i Instagrama.

Pretraga je otkrila da je najmanje 29.000 oglasa za eksplicitne AI „devojke“ objavljeno na Meta platformama, većina sa porukama u vezi sa seksom; najmanje 19.000 oglasa ima termin NSFW (eng. not safe for work) i 14.000 NSFW AI. Pretrage su izvršene u biblioteci oglasa Meta kompanije, koja može da prikaže sve oglase koji se trenutno nalaze na njenim platformama.

Ovi eksplicitni oglasi definitivno krše Meta politiku oglašavanja sadržaja za odrasle, koja zabranjuje oglašivačima da prikazuju oglase koji „sadrže sadržaj za odrasle, kao što su golotinja i prikazi ljudi u eksplicitnim ili sugestivnim pozicijama, ili aktivnosti koje su previše sugestivne ili seksualno provokativne“. Smernice zajednice Facebooka i Instagrama zabranjuju golotinju i sve što platforma vidi kao „nuđenje seksualnih usluga“. Platforme takođe zabranjuju seksualni jezik u slučajevima seksualnog pozivanja (ili uočenog nagovaranja), čak i „obično seksualne emodžije“.

Meta
foto: Shutterstock

Godinama su seksualni radnici - kao i seksualni edukatori, LGBTQ korisnici, erotski umetnici i slično - govorili da Meta nepravedno cilja njihov sadržaj i naloge zbog ovih politika. Korisnici su rekli da se plaše ciljanja prema smernicama Meta zajednice; Instagram zabranjuje LGBTQ naloge i naloge seksualnih edukatora; i da Whatsapp zabranjuje naloge seksualnih radnika.

U jednom eksperimentu koji je prošle jeseni sproveo seksualni wellness brend Unbound, Meta je više puta odbijala oglase za seks igračke ciljane na žene, dok je odobravala oglase namenjene muškarcima. Prošlog novembra je Meta navodno odbia oglas za negu menstruacije zbog toga što je "za odrasle osobe".

Ipak, ovi oglasi za „devojku“ NSFW AI očigledno na neki način prolaze

Izveštaj nije prva instanca reklama za eksplicitne AI aplikacije koje se pojavljuju na Meti: Deepfake oglasi sa Dženom Ortegom i drugim poznatim ličnostima takođe su se prikazivali na Meta platformama.

Facebook, Meta
foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

Kada su pitali Metu za komentar u vezi sa ovog slučaja, bilo je aktivno 2.700 oglasa za AI „devojku“:

Portparol kompanije Meta Ryan Daniels izjavio je da kompanija zabranjuje takve oglase i da ih pregleda, i da će ukloniti one koji su prekršili njenu politiku. „Kada identifikujemo oglase koji krše pravila, brzo radimo na njihovom uklanjanju, kao što to radimo ovde. Nastavljamo da poboljšavamo naše sisteme, uključujući način na koji otkrivamo oglase i ponašanje koji su u suprotnosti sa našim smernicama.“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track