SPREMA LI SE ZABRANA TIK-TOKA U EVROPI? IZJAVA PROBUDILA SUMNJE: "Mi tačno znamo opasnost od ove mreže"
Foto: Profimedia

PO UGLEDU NA AMERIKU

SPREMA LI SE ZABRANA TIK-TOKA U EVROPI? IZJAVA PROBUDILA SUMNJE: "Mi tačno znamo opasnost od ove mreže"

Tech -

Predsednica Komisije Ursula fon der Lajen je nagovestila da je zabrana TikToka u Evropskoj uniji opcija, tokom debate večeras u Mastrihtu, na kojoj su učestvovali glavni kandidati stranaka za izbore u bloku 2024. godine.

"To nije isključeno", rekla je fon der Lajen, nakon što je moderator spomenuo Sjedinjene Američke Države, gde se TikTok suočava sa nacionalnom zabranom osim ako ga ne proda vlasnik, kompanija BajtDens.

Ona je odmah dodala da je Komisija "prva institucija na svetu koja je zabranila TikTok na našim korporativnim telefonima".

"Mi tačno znamo opasnost od TikTok-a."

Fon der Lajen se nije pojavila u svojstvu predsednice Komisije u Mastrihtu, već kao glavni kandidat za centrističku Evropsku narodnu partiju - ali je opaska došla usred niza loših vesti za TikTok u Evropi.

Tik Tok, Evropska Unija
foto: Shutterstock

Prošle nedelje, TikTok je odlučio da suspenduje funkciju koja nagrađuje korisnike za interakciju sa aplikacijom TikTok Lite, nakon što je Komisija počela da ispituje tu funkciju u okviru pravilnika bloka o moderiranju sadržaja, Digitalnog pravila o uslugama (DSA).

TikTok se suočava sa posebnim istraživanjem - takođe u okviru DSA - zbog navodnih propusta u zaštiti maloletnika. Prema DSA, Komisija može narediti privremenu suspenziju usluge kao poslednje sredstvo u bilo kom slučaju.

Ostali kandidati na debati su bili manje obavezujući. Mari-Agne Štrak-Cimerman, glavni kandidat liberalne ALDE stranke, rekla je da moramo "videti šta se tamo dešava" kada je reč o TikToku.

Sama fon der Lajen navodno izbegava TikTok dok kampanja za drugi mandat.

TikTok nije odgovorio na zahtev medija za komentar u vreme objavljivanja.

Kurir.rs/ITvesti/D.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja