JAPAN IMA PLAN: Oni znaju kako bi trebalo "upregnuti" veštačku inteligenciju! I brine ih jedna stvar
Foto: Shutterstock

ai sadašnjost

JAPAN IMA PLAN: Oni znaju kako bi trebalo "upregnuti" veštačku inteligenciju! I brine ih jedna stvar

Tech -

Japanski premijer Fumio Kišida predstavio je međunarodni okvir za regulaciju i upotrebu generativne veštačke inteligencije (AI).

Kišida je to saopštio u govoru pred Organizacijom za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) sa sedištem u Parizu, preneo je AP. "Generativna veštačka inteligencija ima potencijal da bude vitalno sredstvo za dalje obogaćivanje sveta", rekao je Kišida, prema transkriptu njegovog govora koji je unapred dat.

Veštačka Inteligencija
foto: Shutterstock

Ali, "moramo se suočiti i sa tamnom stranom veštačke inteligencije, kao što je rizik od dezinformacija", istakao je on.

Kada je Japan prošle godine predsedavao Grupi sedam vodećih industrijalizovanih nacija (G7), pokrenuo je proces u Hirošimi da bi napravio međunarodne principe i kodeks ponašanja za programere veštačke inteligencije.

Oko 49 zemalja i regiona potpisalo je dobrovoljni okvir, nazvan Grupa prijatelja procesa Hirošime AI, rekao je Kišida.

Veštačka inteligencija
foto: Shutterstock

Oni će raditi na implementaciji principa i kodeksa ponašanja da bi se pozabavili rizicima generativne AI i "promovisaće saradnju kako bi se osiguralo da ljudi širom sveta mogu imati koristi od upotrebe bezbedne i pouzdane veštačke inteligencije", naglasio je on.

Evropska unija, SAD, Kina i mnoge druge nacije utrkuju se u izradi propisa i nadzora za veštačku inteligenciju, dok se globalna tela poput Ujedinjenih nacija bore da ih nadgledaju, navela je agencija.

Izvor: B92/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track