ELON MUSK PRVI PUT OTKRIO JAVNO: Implant koji smo ugradili na mozgu pacijenta imao je greške! Objasnili šta je krenulo po zlu
Foto: Shutterstock, Printscreen

Neuralink je i razmišljao o uklanjanju implantata

ELON MUSK PRVI PUT OTKRIO JAVNO: Implant koji smo ugradili na mozgu pacijenta imao je greške! Objasnili šta je krenulo po zlu

Tech -

Kompanija za tehnologiju mozga Elona Muska, Neuralink Corp., priznala je da uređaj koji je ugradila svom prvom ljudskom pacijentu imao mehaničke probleme

U nedeljama nakon januarske operacije na pacijentu Nolandu Arbou, neke od niti sa elektrodama koje se nalaze u moždanom tkivu počele su da se povlače iz tog tkiva, saopštila je kompanija, što je dovelo do toga da uređaj ne radi kako treba.

Neuralink
foto: Shutterstock

Iz Neuralinka su rekli da su kompenzovali to povlačenje nizom softverskih popravki, koje su „proizvele brzo i trajno poboljšanje koje je sada zamenilo Nolandove početne performanse“.

Kompanija je rekla da trenutno radi na poboljšanju unosa teksta za uređaj, kao i na kontroli kursora - i da na kraju ima za cilj da se proširi na upotrebu uređaja fizičkog sveta kao što su robotske ruke i invalidska kolica.

Ljudi koji rade na polju implantata mozga kažu da su komplikacije možda nastale zbog činjenice da se niti povezuju sa uređajem koji se nalazi unutar kosti lobanje, a ne na površini moždanog tkiva.

Neuralink
foto: Shutterstock

- Jedna stvar koju inženjeri i naučnici ne shvataju je koliko se mozak kreće unutar intrakranijalnog prostora. Samo klimanje glavom ili naglo pomeranje može dovesti do perturbacija od nekoliko milimetara, rekao je Erik Leuthardt, neurohirurg na Medicinskom fakultetu Univerziteta Vašington u Sent Luisu.

Tradicionalno, hirurzi postavljaju moždane implantate direktno na samo moždano tkivo, gde se kreću „kao čamac po vodi“, rekao je Met Engle, glavni izvršni direktor konkurentske kompanije za implantate mozga Paradromics Inc. Imati niti koji se uvlače „nije normalno za moždani implantat", rekao je on.

Ilon Mask, Neuralink
foto: Profimedia

Pre implantacije uređaja kvadriplegičaru, Neuralink je opsežno testirao uređaj na životinjama. Međutim, jedan potencijalni problem je to što su mozgovi životinja manji, elektrode se ne pomeraju toliko kao kod ljudi, rekao je Leuthardt.

Izveštaj dolazi kada Neuralink nastoji da implantira svoj uređaj u više ljudskih subjekata. Bilo kakav kvar mogao bi da dovede do kašnjenja u procesu odobrenja Uprave za hranu i lekove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track