KAD APPLE ČASTI: Uveli su opciju da se programerima plati za aplikacije, ali skoro niko je ne koristi - evo i zašto!
Foto: Shutterstock

skandalozan potez kompanije

KAD APPLE ČASTI: Uveli su opciju da se programerima plati za aplikacije, ali skoro niko je ne koristi - evo i zašto!

Tech -

Samo 38 od mogućih 65.000 prijavilo se za uključivanje spoljnih linkova za kupovinu u aplikaciji.

Apple je nedavno dodao opciju za programere App Store-a da uključe linkove do eksternih metoda plaćanja, ali zapravo ona nije uopšte privlačna. Na saslušanju u petak u sklopu pravne bitke sa Epic-om, Apple je rekao da se samo 38 programera prijavilo da dodaju takve linkove - od otprilike 65.000 koliko bi moglo.

Nove instrukcije, uvedene u januaru, zahtevaju od programera da dobiju odobrenje Apple-a pre nego što mogu da dodaju alternativne opcije plaćanja i predviđaju da će i dalje morati da plate proviziju do 27 procenata.

Apple, Epic Games
foto: Shutterstock

Izmene su imale za cilj da zadovolje sudsku zabranu koju je naložila američka okružna sudija Ivon Gonzalez Rodžers 2021. godine. Epic je u martu nazvao Apple-ov pokušaj da se povinuje „lažnim“ i podneo žalbu sudu.

U ovom trenutku, ni Rodžers ne izgleda baš impresioniran. „Zvuči mi kao da je cilj bio da se zadrži poslovni model i prihod koji ste imali u prošlosti“, rekao je Rodžers o Apple-ovom rešenju tokom poslednje rasprave.

Apple
foto: Shutterstock

Pored Apple-ove provizije, programeri takođe moraju da uzmu u obzir naknade za obradu plaćanja, što bi sve zajedno moglo dovesti do toga da plate čak i više nego što su to činili ranije. „Kažete mi da je hiljadu ljudi bilo uključeno [u odobravanje nove naknade] i niko od njih nije rekao da bi možda trebalo da razmotrimo troškove [za programere]?“ kazala je sudija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track