KORISNICI ĆE OČIMA UPRAVLJATI SVOJIM APPLE UREĐAJIMA: iPhone i iPad će pratiti gde gledate

veštačka inteligencija

KORISNICI ĆE OČIMA UPRAVLJATI SVOJIM APPLE UREĐAJIMA: iPhone i iPad će pratiti gde gledate

Tech -

Apple će uskoro dozvoljavati korisnicima iPad-a i iPhone-a da kontrolišu svoje uređaje pogledom

Nova funkcija koju pokreće veštačka inteligencija pod nazivom Praćenje očiju, predstavljena u sredu, dizajnirana je za osobe sa fizičkim invaliditetom. Apple kaže da će doći kasnije ove godine.

Ova funkcija koristi prednju kameru za podešavanje i kalibraciju, iako Apple kaže da ne pristupa niti deli podatke.

Iphone
foto: Shutterstock

Korisnici mogu da se kreću pomoću Dwell Control, koji funkcioniše tako što nadgleda koliko dugo oči ostaju uvežbane na različitim kontrolama. Korisnici mogu da pristupe fizičkim dugmadima i dovrše prelaske i druge pokrete očima.

„Skoro 40 godina, Apple se zalagao za inkluzivni dizajn ugrađujući pristupačnost u srž našeg hardvera i softvera“, rekao je izvršni direktor Tim Kuk u izjavi.

PRAĆENJE OČIJU U IOS I IPADOS BEZ DODATNOG HARDVERA

Tehnološki gigant je uveo niz promena uoči Globalnog dana svesti o pristupačnosti u četvrtak.

Ostala ažuriranja uključuju Music Haptics, novo muzičko iskustvo za gluve ili nagluve korisnike u kojem se dodiri i druge vibracije reprodukuju zajedno sa zvukom muzike.

iOS, Apple
foto: Shutterstock

Dve nove funkcije su dizajnirane za ljude sa problemima govora: Vokalne prečice omogućavaju korisnicima iPhone-a i iPad-a da pokreću Siri prečice koristeći prilagođene fraze, dok opcija Slušaj za atipičan govor može da prepozna širi spektar govornih obrazaca.

Još jedna sjajna funkcija može pomoći putnicima sa mučninom.

Znakovi kretanja vozila postavljaju pokretne crne tačke na ivicu ekrana uređaja kako bi označili u kom pravcu se vozilo kreće. Apple kaže da ovo pomaže kod bolesti kretanja tako što ublažava „čulni sukob između onoga što osoba vidi i onoga što oseća“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track