KORISTITI WINDOWS XP U 2024. GODINI: Povezivanje računara na internet kao koračanje kroz MINSKO POLJE!
Foto: Shutterstock

istraživanje

KORISTITI WINDOWS XP U 2024. GODINI: Povezivanje računara na internet kao koračanje kroz MINSKO POLJE!

Tech -

Većina korisnika je svesna činjenice da povezivanje računara sa Windows XP sistemom na internet u 2024. godini je loša ideja, ali nisu svi svesni koliko je to zapravo loša ideja.

Šta mislite, koliko je lako da Windows XP „zakači“ virus u današnje vreme? Možda pretpostavljate da biste sa zadovoljstvom mogli da pretražujete internet sve dok ne naiđete na sumnjivu web lokaciju, nakon čega će stvari brzo izmaći kontroli i kola krenuti nizbrdo. Kako se ispostavilo, jednostavno povezivanje računara sa instaliranim Windows XP operativnim sistemom na internet, dovodi ga u ogromnu opasnost, a što je neko dokazao u nedavno objavljenom YouTube videu.

Windows XP
foto: Shutterstock

Ovaj svojevrsni eksperiment je izveo Erik Parker, koji je odlučio da poveže Windows XP virtuelnu mašinu na internet. Možete zamisliti da je korak povezivanja Windows XP-a na net, nešto kao koračanje kroz minsko polje, ali kao što je Erik dokazao, to je više kao da stojite usred čopora gladnih vukova koji neprekidno kidišu na vas.

Povezivanje Windows XP računara na internet je još gora ideja nego što se to može učiniti u prvom trenutku

Kako Erik objašnjava, ne morate čak ni da pretražujete internet da biste zakačili nešto gadno na Windows XP mašini. Hakeri koriste alate za skeniranje weba u potrazi za računarima koji koriste ranjive operativne sisteme. Kada ga lociraju i neki pametnjaković izađe na internet sa decenijama starim operativnim sistemom, odmah počinju da ga bombarduju virusima. Naravno, Erik je ostavio sistem da se „krčka“ na nekoliko minuta, a kada se vratio, u Task Manager-u aktivnih poslova pojavili su se znakovi da je nešto gadno ušlo u sistem.

Doduše treba biti iskren i napomenuti da Erik isključio Windows XP firewall pre nego što je započeo eksperiment, ali svakako treba imati ozbiljnu sumnju u sistem zaštite koji nije ažuriran najmanje deceniju, koji upravo zbog toga nema mnogo šanse protiv moderne taktike hakera. Nakon nekog vremena, Eric je detaljno analizirao sumnjive procese koji su se u tom trenutku izvršavali na računaru, pronalazeći primere poput virusa koji je pokušao da se prikrije tvrdnjom da je razvijen od strane „Microsoft compilation“.

Windows XP
foto: Shutterstock

Nakon što je instalirao Malwerebytes antivirus i izvršio skeniranje, otkrio je osam aktivnih virusa, a sve njih je Windows XP dobio samo iz razloga što je bio povezan na internet. Da li to neko upozorava sve nas koji koristimo Windows 10 šta bi nam se moglo dogoditi u bliskoj budućnosti?

Uglavnom zaključak je jednostavan, ako ste već nostalgični za starijim verzijama Windows operativnih sistema, možda bi bilo bolje da uzmete stari Windows „wallpaper“, nego da pokušavate da pokrenete XP dobrih 20 godina nakon njegovog izlaska, prenosi xdadevelopers.

Izvor: Benchamrk/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track