GOOGLE PREDSTAVIO ZASTRAŠUJUĆ ALAT: Nezavisno se pokreće se na mobilnim uređajima i sluša vaše privatne pozive!
Foto: Shutterstock

veštačka inteligencija

GOOGLE PREDSTAVIO ZASTRAŠUJUĆ ALAT: Nezavisno se pokreće se na mobilnim uređajima i sluša vaše privatne pozive!

Tech -

Iako bi novi alat mogao korisnicima pomoći da ne nasedaju na prevare, on ima i drugu, mnogo opasniju stranu.

Na Google konferenciji za developere tehnološka kompanija je predstavila brojne novitete, većinom zasnovane na veštačkoj inteligenciji – od implementacije AI-a u pretraživanju, integracije u Android i Chrome pa do alata za kreiranje videa iz tekstualnih upita. Između ostalog, predstavljen je i zanimljiv AI alat koji korisnike upozorava na potencijalne lažne pozive, odnosno da se radi o mogućoj prevari.

veštačka inteligencija
foto: Shutterstock

S jedne strane, ovo deluje kao veoma korisna opcija, ali kako upozoravaju neki stručnjaci za privatnost, radi se o veoma opasnom alatu. Taj alat, koji će koristiti Gemini Nano verziju Googe veštačke inteligencije napravljenu tako da može da se pokreće na samim mobilnim uređajima, prati telefonske razgovore i, na osnovu sadržaja razgovora, upozorava korisnike na opasnost od prevarantskih poziva.

Problem je, naravno, u činjenici što u suštni Google prisluškuje sve o čemu se razgovara pa se postavlja pitanje ko bi uopšte hteo da omogući dozvolu tehnologiji za praćenje privatnih razgovora. Iz Google-a naglašavaju da se sav proces analize poziva odvija na samom telefonu, tako da se privatni razgovori neće slati na neki udaljeni server i tamo analizirati.

Potrebno je naglasiti da i dalje ima dosta nepoznanica o ovom alatu. Osim što nije poznato kada bi mogao da postane dostupan korisnicima, iz Google-a nisu otkrili na koji način će tehnologija moći da prepozna da je reč o prevari i kako misle da spreče da veštačka inteligencija prave i iskrene razgovore označi kao prevarantske.

Google, Gemini, Veštačka Inteligencija
foto: Shutterstock

Google-ova uveravanja da razgovori ostaju potpuno privatni ipak nisu smirila stručnjake za privatnost i bezbednost, koji ovu opciju smatraju zastrašujućom. "Dok su oglašivači do sada pratili sve što pretražujemo na internetu i stranice koje otvaramo, nikada nisu pratili naše telefonske razgovore, koji su najprivatnija stvar koju radimo", upozorava Albert Foks KKan iz Surveillance Technology Oversight Projecta.

Slično razmišlja i predsednica Signala Meredit Vitaker, za koju je taj alat predstavlja put prema centralizovanom skeniranju uređaja na strani klijenta. "To je neverovatno opasno", upozorava Vitaker. "Kratak je put od otkrivanja prevara do pronalaženja obrazaca povezanih s reproduktivnom negom, pružanju resursa povezanih s LGBTQ zajednicama i slično", objasnila je Witaker koja je dobro upoznata sa stanjem u Google-u u kojem je provela 13 godina.

Izvor: B92/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track